Θέμη και Χρίστο νομίζω πως το πόσα σπίτια έχει είναι το λιγότερο. Ας έχει... Αυτό που είναι κατάπτυστο είναι ότι όπως και ο Βουλγαράκης έτσι και αυτός είναι στην κατηγορία "έπεσα με τα μούτρα στην μαρμίτα". Που είναι το σεμνά και ταπεινά? Ο Σημίτης παρουσίασε εικόνα τέτοιας σήψης (βλέπε Νεονάκης, Πάχτας και συνεργάτες) αλλά μετά από πολλά χρόνια φθοράς, όχι σε ούτε μία τετραετία!
Βάλε και τον Συβαρίτη πολιτικό με τον στρατηγό άνεμο για να συμπληρωθεί το μπάχαλο ανικανότητας και λαμογιάς. Παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα ομιλίας του σαν βασικό πειστήριο ποιότητας πολιτικού λόγου της κυβέρνησης: (ολόκληρη η ομιλία http://www.ydt.gr/main/Article.jsp?ArticleID=176870, υπάρχει και στο youtube σαν βιντεάκι)
Κάθισα και διάβασα λίγο για το πως αντιμετωπίζουν το θέμα των δασικών πυρκαγιών σε άλλα κράτη με παρόμοια οικοσυστήματα (Καλιφόρνια και Αυστραλία). Εκείνο στο οποίο κατέληξα είναι ότι το τραγικό δεν είναι η φωτιά καθ' αυτή. Πυρκαγιές υπήρχαν και θα υπάρχουν, απλά όταν ευνοούν οι συνθήκες γίνονται πιο καταστροφικές (και όχι περισσότερες όπως βλακωδώς επαναλάμβαναν κάποιοι κυβερνητικοί). Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι φωτιές επιπέδου Πελοποννήσου δεν σβήνουν παρά μόνο μόνες τους.
Η τραγική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού είναι η απαράδεκτη εικόνα μπάχαλου που επικράτησε με αποτέλεσμα 65 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Ποτέ στην Ευρώπη δεν έχουν υπάρξει τόσα θύματα από δασική πυρκαγιά. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά αυτών που είχαν τον συντονισμό και δεν μπόρεσαν να κατευθύνουν τους ανθρώπους. Σχεδόν 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις αυτοκινήτων που είχαν σαν αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στη φωτιά!!!!! Διαβάστε το παρακάτω από το Global Environmental Change Part B: Environmental Hazards
Volume 6, Issue 2, 2005, Pages 81-91 με τίτλο "Is staying at home the safest option during bushfires? Historical evidence for an Australian approach". Έχω το άρθρο σε pdf γιά όποιον το θέλει. Λένε λοιπόν οι ερευνητές:
Κανείς δεν μπόρεσε να εφαρμόσει ένα πλάνο δράσης γιατί νομίζω πως δεν υπήρχε κάποιο. Ο κόσμος έπαιρνε τηλ. την αστυνομία και του απαντούσαν "κάνε ότι σε φωτίσει"... Αυτό είναι εθνική ξεφτίλα και ξεπερνάει τα στενά κομματικά όρια.
Δεν νομίζω με άλλη κυβέρνηση να έσβηναν οι φωτιές αλλά σίγουρα δεν θα υπήρχαν τόσοι νεκροί με λίγη σωστή ενημέρωση και συντονισμό.
Έτσι πως πάνε τα πράγματα βλέπω κυβέρνηση ΛΑΟΣ-ΝΔ. Θα είναι ενδιαφέρων να δούμε πως θα δουλέψει αυτός ο συνδυασμός.. ίσως καλύτερα από το "στρατηγό άνεμο" και την αρμάδα του.
ΜγΠ
3 σχόλια:
Maurice ,
να είσαι σίγουρος ότι οποια-δηποτε κυβέρνηση και να ηταν ,το αποτέλεσμα θα ήταν ακριβώς το ίδιο .
Θα είμαι λίγο σκληρός αλλά ΟΛΟΙ λίγο πολύ και εκφράσαμε δια εκλογής τους άρχοντες και λειτουργούμε με τον ίδιο -λίγο , πολύ τρόπο .
Εξηγούμαι(για να μην παρεξηγούμαι)...
1. Ποιός κοινοτάρχης απαίτησε -ενώ ήξερε ότι δίπλα στο χωριό υπάρχει δάσος - να φτιαχτεί ΚΡΟΥΝΟΣ για μια περίπτωση φωτιάς ?
Ακόμη και μετά την Καταστροφή που υπήρξε , είμαι σίγουρος ότι ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΈΚΑΝΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΚΌΜΗ ΚΑΙ ΣΉΜΕΡΑ...
2. Ποιός τοπικός άρχοντας ή και κάτοικος χωριού σκέφτηκε να δημιουργήσει μια αντιπυρική ζώνη κοντά/διπλα στο χωριο ?
Εμείς πάντως στο Παλιούρι ΔΕΝ το κάναμε ΑΚΟΜΗ ( είμαστε κολλητά στο δάσος !)
Αλλά να είστε σίγουροι οτι ουτε και σεις θα το είχατε κάνει στη θέση μας...
Μη γελιέστε , οι εξαιρέσεις είναι φωτεινότατες...
Δεν νομίζω να πρέπει να κατηγορούμε τους κοινοτάρχες για την έλλειψη σχεδιασμού και μέτρων πυροπροστασίας. Οι τοπικές κοινότητες οφείλουν να διεκδικήσουν από τους αρμόδιους φορείς την πραγματοποίηση επιστημονικών μελετών και την επακόλουθη πρόταση δράσεων. Δεν γνωρίζω τι υπάρχει έστω και θεωρητικά στην Ελλάδα σε επίπεδο σχεδιασμού για τις δασικές πυρκαγιές σε ότι αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση από τις κοινότητες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες.
Για παράδειγμα υπάρχουν σχέδια εκκένωσης από την Νομαρχία Χαλ/κης σε περίπτωση φωτιάς?
Μεγάλο θέμα... Η αίσθηση μου είναι ότι η ανεπάρκεια είναι δομική στον κρατικό μηχανισμό και φυσικά ανεξάρτητη από το συγκεκριμένο κόμμα. Απλά αυτοί ρε παιδί μου έδωσαν μια εικόνα φυλής των ούγκα-ούγκα με τον στρατηγό άνεμο να οδηγεί τα lemmings στην καταστροφή...
Είναι δυνατόν ολόκληρος πρωθυπουργός να ακούει τον επικοινωνιολόγο του να λέει "πρέπει να φορέσετε μπουφανάκι στην επόμενη εμφάνιση σας γιατί έτσι έκανε και ο Μπους μετά την 9/11 και έτσι περνάτε την εικόνα του μαχόμενου ηγέτη ενάντια στην ασύμμετρη απειλή". Τι έκανε ο Κωστάκης? Μήπως τον σιχτίρισε? Οοοοχι... Έβαλε το παρκά του (γιατί το fly παχαίνει) και πήγε για επικοινωνιακό τουρισμό...
Maurice kai themi...
Πάλι χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ κανέναν....στο Σειχ Σου κόπηκαν όλα τα κλαδιά απο τα πευκα μέχρι ύψους 2 μέτρα και καθάρισαν (μην το παιρνεις τις μετρητοις αυτο...φαντάσου καθάρισμα στο στρατό)τον μήνα Μαρτιο(απο Νομαρχία Θεσσαλονίκης).... και επειδή έχει χρηματοδοτηθεί και απο ΕΕ έχει και πινακίδα μολις περάσεις το Φιλίππειο στο αριστερό σου χέρι....
Υπάρχουν και άνθρωποι που κάνουν σωστά την δουλειά τους....
Το πρόβλημα στην Ελλάδα κατα την άποψη μου είναι
1 Δημόσιοι υπάλληλοι
2 Τοπική αυτοδιοίκηση
Για το 1
Δεν μπορώ να ξεχάσω την εικόνα να καίγεται η Πάρνηθα .... και να είναι στο ένα παράθυρο ο πυροσβέστης και να λέει ότι οι δασικοί δεν έρχονται να συνεργαστούν....και τον δασικό να λέει απο το άλλο παράθυρο να λέει στον πυροσβέστη να έρθεις εσύ (στο γραφείο μου) να συνεργαστούμε....όταν κάτι τέτοια τυπάκια δεν μπορείς να τα στείλεις σπίτι τους....δεν μπορείς να κάνεις ούτε κράτος αλλά ούτε και να οργανώσεις τίποτα....
Θα μπορούσα φυσικά να γράψω σελίδες με ανάλογα παραδείγματα...
Απο προσωπική εμπειρία έχω πάει τουλάχιστον 5 φορές σε δασαρχείο για καταπατημένο δάσος...ακόμα περιμένω...προσωπική άποψη κανένας δεν μπορεί να καταπατήσει δάσος χωρίς να τα στάξει στο δασαρχείο...
Για το 2
Το κράτος δεν αποδίδει ευθύνες ποτέ στην τοπική αυτοδιοίκηση...
Σε οποιοδήποτε σοβαρό κράτος η οποιαδήποτε πυρκαγιά ξεκινάει απο σκουπιδότοπο έχει υπεύθυνο με ονοματεπώνυμο και αυτός είναι ο δήμαρχος...φέτος μου έρχονται οι φωτιές στους σκουπιδοτοπους των: Σκιάθο, Κύθνο, Κοζάνη, Αιγίνιο, Σύρο, Λεβίδι και πολλές άλλες...όποια κυβέρνηση έχει τα κότσια μπορεί να καθήσει έναν αιρετό άρχοντα στο σκαμνί...μπορεί(η καλύτερα έχει τα κότσια)?
Ο Δήμαρχος Ζαχάρως (ΠΑΣΟΚ)(ο γνωστός παγκοσμίως πλέον και ως sugar town)...ήταν με τον κόσμο και βοηθούσε για τις αποζημειώσεις ....ο δήμαρχος Πύργου προτιμούσε να κάνει μηνύσεις και να δείχνει τον κόσμο που ταλαιπορείται...πως θα κάνεις έναν αιρετό άρχοντα που δεν θέλει να εργαστεί να δουλέψει?(γιατί σε μία δημοκρατία ο καθένας έχει τον ρόλο του)
Δημοσίευση σχολίου