Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

De mortuis nil nisi bene

Μέχρι και εθνική αργία για τον θάνατο του Χριστόδουλου, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ βεβαίως. Η υπερβολή των ΜΜΜ ξεχείλισε. Ο Νίκος Δήμου έγραψε (πάλι) μια εξαιρετική επιφυλλίδα για το θέμα, την οποία και παραθέτω αυτούσια παρεμβάλοντας όμως το σχόλιο του Μαλιγκούδη (από το οποίο και ο τίτλος του post): "Ο Χριστιανισμός, για να παραμείνουμε μόνον στη θεμελιώδη σημασία του, είναι η συνιστώσα εκείνη που ξεχωρίζει την Ευρώπη του ανθρωποκεντρισμού από τη δεσποτεία της Ασίας. Είναι ο γεωγραφικός εκείνος χώρος, όπου το φιλάνθρωπο μήνυμα του Ευαγγελίου απέδωσε τους πλουσιότερους καρπούς στις ανθρώπινες κοινωνίες, παρ' όλες τις προσπάθειες των αρχόντων (εκκλησιαστικών και κοσμικών) κατά το διάστημα των τελευταίων 16 αιώνων να ερμηνεύσουν το μήνυμα αυτό κατά το δικό τους συμφέρον".

Αγιοποίηση

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008
Είτε μιλάνε για τον Ζαχόπουλο είτε για τον Χριστόδουλο, τα ΜΜΕ έχουν πάντα μία και μόνη συνταγή: την υπερβολή.

Έτσι λοιπόν τώρα παρακολουθούμε την αγιοποίηση του Αρχιεπισκόπου. Ο αποθανών όχι μόνο δεδικαίωται αλλά και υπερυμνείται.
Τον άνθρωπο Χριστόδουλο τον πόνεσα στην αρρώστια του – αλλά τον πολιτικό ηγέτη (γιατί πνευματικός δεν υπήρξε) δεν θα τον απαλλάξω λόγω απουσίας. Ο ιερωμένος που έφερε τις κάμερες και το χειροκρότημα στις εκκλησίες, έκανε τον άμβωνα μπαλκόνι, διακήρυξε το «όπισθεν ολοταχώς!» αποκάλεσε τους διανοούμενους «γραικύλους φωταδιστές», αφόρισε τον «επάρατο διαφωτισμό» και προέτρεψε το ποίμνιο να παραβεί το νόμο («αφήστε τους νόμους να κοιμούνται!») δεν πρέπει να αγιοποιείται επειδή, όπως και χιλιάδες συνάνθρωποι, «πέθανε με αξιοπρέπεια».
Έκανε ό,τι μπορούσε για να μας γυρίσει πίσω. Ελπίζω να ήταν απλώς μία κακή παρένθεση και ο διάδοχός του να θυμηθεί πάλι την χριστιανική διδασκαλία, την επί του Όρους Ομιλία και τα λόγια του Ιησού για τον Θεό και τον Καίσαρα.

(c) Νίκος Δήμου

4 σχόλια:

σταυρος είπε...

Νομιζω οτι πολυ καλο ειναι το αρθρο του Μαλιγκουδη (ο ιδιος ειναι ????)και το οποιο φερνει στην επιφανεια κατι πολυ σημαντικο : ΑΛΛΟ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ.
Σαφως και η συμπεριφορα των παπαδων, κατα πλειοψηφια, ειναι απαραδεκτη. Τοσο σε επιπεδο συμπεριφορας προς τους πιστους οσο και με την αξιωση τους να εμπλεκονται σε πολιτικα ζητηματα (με την ανοχη της πολιτειας φυσικα).
Απο που να αρχισεις και που να τελειωσεις : ενω διδασκουν την αξιοπρεπεια και την αξια της ψυχης, ζηταν τρελλα ποσα για την τελεση των μυστηριων, ερχονατι με το χερι ανοικτο να τελεσουν ευχελαια στο σπιτι ή να δωσουν την ευχη για το Νεο Ετος αλλα αν δεν παρουν κανα 10ευρο απο καθε σπιτι δε θα ξαναπερασουν του χρονου κ.ο.κ.
Ετσι λοιπν και ο συγχωρεμενος, οπω ςπολυ σωστα λεει ο Δημου, μονο πνευματικος ηγετης δεν ηταν.
Η αληθεια εινια οτι η μονη μου διαφωνια με το αρθρο του Δημου εινια πως η χρονικη στιγμη που το δημοισιευσε δεν ειναι η πρεπουσα, κυριως γιατι δυστυχως ειναι πολυ πολυ αληθινο, αλλα οφειλουμε για καθε ανθρωπο που φευγει να δειχνουμε σεβασμο.
Για να επανελθω στο Μαλιγκουδη, αυτη η παραγραφος που εβαλες στο post σου και η συσχετιση θρησκειων - γεωγραφικης χωροθετησης ειναι πολυ ευστοχη

mgpolitis είπε...

συμφωνώ απόλυτα Σταύρο, άλλωστε γι' αυτό και έβαλα το post του Μαλιγκούδη (ναι, ο ίδιος είναι) για να φανεί η αντίφαση. Ο τίτλος μεταφράζεται "για τους νεκρούς ας μη μιλά κανείς, αν δεν έχει να πεί κάτι καλό" και πραγματικά δεν είχα σκοπό να βάλω κάποιο σχόλιο μέχρι που διάβασα αυτό του Δήμου και δεν άντεξα!

Gregory είπε...

Νομίζω ότι η υπερβολές δεν πρέπει να κριτικάρονται με υπερβολές και με ακρότητες απόψεων.Έτσι χάνεται η αξιοπιστία, και ο κρίνων απελευθερώνει την εμπάθειά του.Ας μην απομονώνουμε λοιπόν φράσεις-είναι τακτική πολιτικάντηδων-και ας προβούμε σε μία συνολική και επί των θέσεων και της ουσίας κριτική.
Όχι όμως τώρα, αφήστε τον λίγο να αναπαυθεί...

mgpolitis είπε...

περιμένω με ενδιαφέρων Γρηγόρη την "συνολική και επί των θέσεων και της ουσίας κριτική" σου για τον Χριστόδουλο, στον προσήκοντα χρόνο.