Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Χαρακίρι: Αυτοκτονία χωρίς περιθώρια αποτυχίας

(Συνέχεια από το προηγούμενο topic, που είχε καταντήσει off-topic):
Οι ένδοξοι ιάπωνες πολεμιστές όταν έβλεπαν σε μια μάχη το τέλος τους να πλησιάζει, προτιμούσαν να αυτοκτονήσουν καρφώνοντας το σπαθί τους βαθιά στη κοιλιά παρά να πιαστούν αιχμάλωτοι από τον εχθρό και στη συνέχεια να εκτελεστούν.


Το Χαρακίρι έπαιζε κυρίαρχο ρόλο στον ιερό κώδικα των Σαμουράι και χρησιμοποιούταν προκειμένου να μετριαστεί η ντροπή ενός πολεμιστή από μια χαμένη μάχη.

Για τους Σαμουράι το Χαρακίρι δεν ήταν μια αδιάφορη και τυπική πράξη. Προηγείται μια πολύ σημαντική τελετή πριν την πράξη, όπου ο πολεμιστής φοράει λευκά ρούχα, απολαμβάνει το αγαπημένο του φαγητό και στη συνέχεια γράφει ένα «ποίημα θανάτου». Έπειτα, παίρνει το σπαθί του και το βυθίζει στη κοιλιά του, ώστε να πεθάνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.


Πλέον, το Χαρακίρι στην Ιαπωνία των μοντέρνων χρόνων έχει ξεπεραστεί αν συνυπολογίσουμε μάλιστα ότι έχει καταργηθεί επίσημα ως ποινή από το 1873. Βέβαια, αρκετοί άνθρωποι από τότε έχουν προτιμήσει να αυτοκτονήσουν με τον «παραδοσιακό» τρόπο, όπως αρκετοί ιάπωνες στρατιώτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που προτίμησαν να πεθάνουν για να μην παραδοθούν.


Αυτοκτόνησε ο Ιάπωνας υπουργός Γεωργίας

Αυτοκτόνησε στέλεχος δημοσίου στην Ιαπωνία