Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Αποθεματικά ταμείων: zilch, nada, nothing

http://www.market-talk.net/index.php/essay/article/5628/

Σήμερα θα σας δείξω κάτι που σίγουρα δεν θα πιστέψτε, αλλά είναι αλήθεια. Ξέρω ότι πολλοί από εσάς θα μου πείτε ότι είναι αδύνατον, αλλά είναι αλήθεια. Πολλοί άλλοι θα ρωτήσουν που πήγαν τα λεφτά, χωρίς να ξέρουν ότι ουδέποτε υπήρχαν λεφτά.

Το πιο κάτω διάγραμμα μας δείχνει τα αποθέματα διαφόρων συνταξιοδοτικών συστημάτων σε σχέση με το ΑΕΠ στις χώρες του ΟΟΣΑ.

image

http://www.oecd.org/dataoecd/42/19/41770561.pdf

Κατά μέσο όρο, στις χώρες του ΟΟΣΑ τα αποθέματα των συνταξιοδοτικών ταμείων είναι στο 75.5%

Στην Ελλάδα όχι μόνο είμαστε στην τελευταία θέση, αλλά είμαστε στην τελευταία θέση με ΜΗΔΕΝ (zilch, nada, nothing) σε αποθεματικά!!

Ναι αγαπητέ αναγνώστη, τα Ελληνικά ταμεία δεν έχουν τίποτα και ουδέποτε είχαν τίποτα!!

Όσα πληρώνονται σε εισφορές πάνε για να πληρωθούν οι σημερινοί συνταξιούχοι … πλέον αυτά που δίνει το υπουργείο οικονομικών (Αν δεν υπήρχε δηλαδή τι υπουργείο οικονομικών, δεν θα ήταν δυνατόν να πληρωθούν συντάξεις).

Βέβαια και πολλές άλλες χώρες δεν πάνε πίσω, διότι το να έχεις 1% (Γαλλία και Λουξεμβούργου) δεν είναι κάτι να ζητωκραυγάζει κανείς, αλλά το ΜΗΔΕΝ είναι παντελώς ξευτίλα αγαπητέ αναγνώστη.
Άρα όσοι αναρωτιούνται που πήγαν τα λεφτά, η απάντηση είναι ότι ουδέποτε υπήρχαν λεφτά.

Γιατί τα λέω αυτά; Διότι πάρα πολλοί έχουν την ψευδαίσθηση ότι τα ταμεία έχουν αποθεματικά και ότι τα λεφτά που πληρώνουν οι Έλληνες σε εισφορές πάνε προς φύλαξη για αυτούς που θα πάρουν στο μέλλον σύνταξη. Η πικρή αλήθεια ότι δεν είναι έτσι. Το Ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα δεν έχει μια και ουδέποτε είχε αποθεματικά. Τα περί αναλογιστικών μελετών που ακούμε κάθε τόσο και λιγάκι είναι παραμύθια της Χαλιμάς.

Μην πιστεύεται κανέναν καραγκιόζη πολιτικό, δημοσιογράφο και προπάντων συνδικαλιστή. Να είστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα και να κάνετε από τώρα το κουμάντο σας. Το μόνο ερώτημα είναι το πότε θα σκάσει το σύστημα (αν δεν έχει ήδη σκάσει) και όχι το άμα.


Γιώργος Καισάριος

georgek@market-talk.net


Αξιο σχολιασμού εεεεεε??????

3 σχόλια:

chitis είπε...

Μπρος, ο γκρεμός που ονομάζεται Κράτος Πρόνοιας.

Και πίσω, το ρέμα της "Ασπίς-Πρόνοια".

(Και με το συμπάθειο, η Ισλανδία δεν ήταν που, τις προάλλες, πήγε να βάλει λουκέτο;)

mgpolitis είπε...

Ο σχολιαστής μάλλον δεν κατάλαβε τι διάβαζε. Το διάγραμμα φυσικά και δεν δείχνει "τα αποθέματα διαφόρων συνταξιοδοτικών συστημάτων σε σχέση με το ΑΕΠ" αλλά τη σημασία τους " Importance of pension funds relative to the size of the economy". Πρακτικά δείχνει το πόσο είναι επενδεδυμένα στο χρηματιστήριο και σε άλλα "assets". Πριν πιστέψετε κάθε μπούρδα που γράφει κάποιος "δημοσιογράφος" καλό είναι να διαβάζουμε τις πηγές.

has & tas είπε...

σε οτι με αφορα λόγω δουλειας και παρότι ουδεποτε μου αρεσει, εν ώρα εκτός δουλειάς όπως αυτή εδώ τώρα ,να ασχολούμαι με τη δουλειά μου , θέλω να σας θυμίσω ότι η Ασπίς απασχολεί εντονα τον ασφαλιστικο κοσμο στην Ελλάδα ,τα τελευταία 10-15 έτη...
Λογική η κατήφεια επί του θέματος αλλά ας μην τα ισοπεδώνουμε και ολα , περικαλώ...