Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Περί θρησκείας στην Ελλάδα

Απο το www.in.gr, διάβασα το παρακάτω άρθρο, το οποίο δείχνει που οδηγούμαστε ως χώρα που ακόμη δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί από μερικές κακές συνήθειες.

Βέβαια θεωρώ πως είναι θέμα χρόνου να μας τις κόψουν........


"Η διαδικασία του όρκου στο Ιερό Ευαγγέλιο για την απόκτηση άδειας ασκήσεως δικηγορικού επαγγέλματος που υποχρεώνει τους νέους δικηγόρους να δηλώνουν δημοσίως τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία, στην οποία περιλαμβάνεται και το δικαίωμα του ατόμου να μην αποκαλύπτει το θρήσκευμά του.

Αυτό έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και καταδίκασε την Ελλάδα, επιδικάζοντας υπέρ του δικηγόρου Θ.Α. για την ηθική ικανοποίησή του το ποσόν των 2.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει Το Βήμα, ο 32χρονος δικηγόρος είχε περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις του για την απόκτηση άδειας επαγγέλματος και ορκίστηκε, όπως προβλέπεται στον Κώδικα περί Δικηγόρων, σε δημόσια συνεδρίαση στο Πρωτοδικείο Αθηνών στις 2 Νοεμβρίου 2005.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο Θ.Α. λίγο προτού ορκιστεί στο Ιερό Ευαγγέλιο δήλωσε στον πρόεδρο του δικαστηρίου, στον οποίον προηγουμένως είχε παραδώσει συμπληρωμένο το απαιτούμενο τυποποιημένο έγγραφο, ότι δεν ήταν χριστιανός ορθόδοξος και ότι ήθελε να προβεί σε σχετική υπεύθυνη δήλωση. Ο πρόεδρος έκανε δεκτό το αίτημά του.

Στο σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επισημαίνεται ότι το δικαίωμα του ατόμου στη θρησκευτική ελευθερία περιλαμβάνει και την αρνητική πτυχή της μη αποκάλυψης του θρησκεύματος ή των θρησκευτικών του πεποιθήσεων."

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=875438&lngDtrID=244

4 σχόλια:

has είπε...

Μεγάλη ευθύνη και προτεραιότητα η ελευθερία λόγου και έκφρασης...

Προχθές άκουγα στο ράδιο Θεσσαλονίκη μια εκπομπή το μεσημέρι και ήταν καλεσμένος ένας νοσοκομειακός γιατρός με ειδικότητα στην πρωκτολογία .Ελεγε
".. Δυστυχώς βλέπουμε πάρα πολλά στα νοσοκομεία , κυρίως δε από.. άντρες "
- " τι βλέπετε ? " ρωτά η δημοσιογράφος
" τι να σας πω τώρα(διστάζει..)"

- "μα πείτε μας.."

" ..να...Μέχρι βρισκουμε πολλά πράγματα μέχρι και γυαλιστικό παπουτσιών βρήκαμε ΜΕΣΑ !...και χρειάστηκε χειρ. επέμβαση "

Συμπέρασμα. Ο άνθρωπος καλό είναι να έχει την απόλυτη ελευθερία .
Μη μου γκρινιάξει όμως κανείς για τις αρνητικές συνέπειες αυτού....
Κανείς και ποτέ !
Και μη με ρωτήσει κανένας τη μάρκα του γυαλιστικού .. Τον έφαγα !

chitis είπε...

(Το πιάσαμε το μη υποννοούμενο has&tas!)

Η χαρά του... γυαλιστικού παπουτσιών γίνεται αυτές τις μέρες!

Ενεκα του τριωδίου γελάει το χειλάκι του κάθε πικραμένου.
Ελευθερία και ελευθεριότητα λόγου και έκφρασης.
Φουστάνια, ζαρτιέρες και γόβες νούμερο 46, βγαίνουν απο το σεντούκι του παππού που ήταν γιαγιά.

Xoντρά απωθημένα βγαίνουν.

Το γυαλιστικό μάς πείραξε τώρα;

Και άντε, γά*ησε με το νεοφώτιστο δικηγόρο.
Εγώ, δηλαδή, ο απλός πολίτης, που αύριο-μεθαύριο έχω δικαστήριο και δε θέλω να ορκιστώ στα Θεία, χρειάζεται και αρκεί να προσκομίσω σχετική υπεύθυνη δήλωση για το γνήσιο των λόγων μου;

Ή θα αρκεί ο λόγος της... ανδρικής μου τιμής;

mgpolitis είπε...

Ανένδοτος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εμφανίστηκε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, μιλώντας σε εκδήλωση του Συλλόγου Θεσσαλονικέων Νέας Υόρκης το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο Λονγκ Αιλαντ Σίτυ. «Οπου όνομα Μακεδονία εκεί και Ελλάδα, όπου όνομα Ελλάδα ίσον Μακεδονία και όπου Ελλάδα και Μακεδονία εκεί και Ορθοδοξία» υπογράμμισε για να προσθέσει ότι "αυτή τη στιγμή τα ζητήματα, τα οποία αποτελούν πρόβλημα για τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη είναι πράγματι έντονα και είμαστε υποχρεωμένοι οι σύγχρονοι Ελληνες να πούμε «η ταν ή επί τας»".
απόσπασμα από εδώ

Με τον τρόπο που σκέφτεσαι Θέμη δίνεις θάρρος σε πρακτικές όπως αυτές των Ανθιμοψωμάρχιδων και σε λίγο θα δούμε και κάποιον ιερό ταγό να θέλει να τη δει Μακάριος.

has είπε...

"Παιδιά δε έχει σημασία το όνομα, σημασία έχει να καταλάβουμε ότι οι Σκοπιανοί (Μακεδόνες) είναι γείτονες και φίλοι. Δεν διεκδικούν τίποτε από εμάς και μην πιστεύετε σε υπερβολές των ανθιμοψωμάρχιδων. Είναι ένα ανεμοσούρι εθνοτήτων που βρήκε μια σκεπή κάτω από το όνομα Μακεδονία."

"Οπου όνομα Μακεδονία εκεί και Ελλάδα, όπου όνομα Ελλάδα ίσον Μακεδονία και όπου Ελλάδα και Μακεδονία εκεί και Ορθοδοξία»"


οι Σκοπιανοί (μαιμού Μακεδόνες) ας βρούν σκεπή αλλού . Αν κάποιος τους δίνει το σπίτι του ... Εγώ όχι.
Όσον αφορά στον Ανθιμο ,του συγχωρώ πιο εύκολα το ατόπημα της εκμετάλλευσης της έννοιας της Ορθοδοξίας στο πρόβλημα .
Αν και ιστορικά και πρακτικά δεν έχει καμία σχέση.Στον αγώνα για μια Ιδέα όμως συγχωρούνται και τα λεκτικά λάθη...