(Το παρακάτω post καταχωρήθηκε από τον ασυγχώρητο κ. has-tas
Ta πρώτα 2 σχόλια δεν καταχωρήθηκαν από τον chitis).
Πώς αλλάζουν οι καιροί και καταρρέουν κολοσσοί και πολλοι άλλοι μαζί....
Kαταρρέει το όνειρο στο Ντουμπάι
The New York Times
ΝΤΟΥΜΠΑΪ. Η 34χρονη Σοφία, που μετακόμισε πέρυσι στο Ντουμπάι για να εργαστεί στον κλάδο της διαφήμισης είχε τόση εμπιστοσύνη στην ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία του αραβικού αυτού εμιράτου, που αγόρασε διαμέρισμα αξίας 300.000 δολαρίων με δάνειο διάρκειας 15 ετών.
Τώρα, εκείνη, όπως και πολλοί από τους ξένους εργαζομένους που αποτελούν το 90% του εργατικού δυναμικού του Ντουμπάι, απολύθηκε και ψάχνει για δουλειά. Αν δεν βρει, αντιμετωπίζει το φάσμα της απέλασης - ή και κάτι ακόμη χειρότερο.
«Αν δεν μπορέσω να αποπληρώσω το δάνειό μου, μου είπαν ότι μπορεί να καταλήξω στη φυλακή για χρέη», λέει.
Ξένοι βουτηγμένοι στα χρέη
Η οικονομία του Ντουμπάι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και οι εφημερίδες γράφουν ότι πάνω από 3.000 αυτοκίνητα έχουν μείνει παρατημένα στο πάρκιγκ του αεροδρομίου του Ντουμπάι, καθώς οι ιδιοκτήτες τους, ξένοι βουτηγμένοι στα χρέη, τα παράτησαν και έφυγαν.
Λέγεται ότι κάποιοι έχουν αφήσει μέσα υπερχρεωμένες πιστωτικές κάρτες και σημειώματα με τα οποία ζητούν συγγνώμη.
Η κυβέρνηση λέει ότι ο πραγματικός αριθμός των αυτοκινήτων αυτών είναι πολύ μικρότερος.
Ομως οι ιστορίες περιέχουν τουλάχιστον μια δόση αλήθειας.
Τον περασμένο μήνα, ο τοπικός Τύπος έγραψε ότι 1.500 άδειες εργασίας ακυρώνονται κάθε ημέρα, αριθμός που δεν επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύσθηκε από την κυβέρνηση.
Αντί να προωθεί τη διαφάνεια, η κυβέρνηση φτιάχνει νόμο για τα ΜΜΕ που θα τιμωρεί με βαρύτατο πρόστιμο όποιον προξενεί ζημιά στη φήμη ή στην οικονομία της χώρας.
Καθώς λοιπόν η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία, οι φήμες οργιάζουν, πλήττοντας το ηθικό και υποσκάπτοντας ακόμη περισσότερο τις βάσεις της οικονομίας.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να πιστέψουμε τα χειρότερα», λέει ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της τράπεζας HSBC στο Ντουμπάι.
Κάποια πράγματα είναι σαφή.
Οι τιμές των ακινήτων, που εκτινάχθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια, έχουν πέσει 30% ή και περισσότερο σε κάποια σημεία της πόλης μέσα στους τελευταίους δύο μήνες.
Τα μεταχειρισμένα πολυτελή αυτοκίνητα πωλούνται 40% φθηνότερα από ό,τι πριν δύο μήνες.
Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η επίδραση της κρίσης στην ομοσπονδία των επτά ηνωμένων εμιράτων θα είναι μεγάλη.
Το κοσμοπολίτικο Ντουμπάι εδώ και καιρό παίζει τον ρόλο του μικρού εξεγερμένου αδελφού μπροστά στο συντηρητικότερο εμιράτου του Αμπου Ντάμπι.
Η κυβέρνηση του Ντουμπάι τώρα άφησε κατά μέρος την υπερηφάνειά της και έκανε σαφές ότι θα δεχόταν πακέτο διάσωσης του τραπεζικού τομέα της.
Ομως μέχρι στιγμής, το Αμπου Ντάμπι έχει προσφερθεί να διασώσει μόνο τις δικές του τράπεζες.
«Γιατί το Αμπου Ντάμπι αφήνει τη φήμη του γείτονά του να καταβαραθρωθεί, ενώ θα μπορούσε να διασώσει τις τράπεζες του Ντουμπάι;» λέει ο συγγραφέας Κρίστοφερ Ντάβιντσον.
«Ισως το σχέδιο είναι να επιτευχθεί μια πιο συγκεντρωτική δομή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμπιρτα κάτω από τον έλεγχο του Αμπου Ντάμπι», μια εξέλιξη θα περιόριζε την ανεξαρτησία του Ντουμπάι και ίσως θα άλλαζε και τον ελεύθερο τρόπο ζωής του.
Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009
The New York Times: "Καταρρέει το όνειρο στο Ντουμπάι".
Αναρτήθηκε από chitis στις 9:02 π.μ.
Ετικέτες Μετανάστευση, οικονομία, τύπος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
4 σχόλια:
Antonis είπε...
Βρε Θέμη... Ενδιαφέρον το άρθρο που παραθέτεις, αλλά ήταν ανάγκη να το χώσεις εδώ με τα καλλιτεχνικά της πόλης μας; Βάλτο σε χωριστή δική του ανάρτηση, να χαρεί και Μαυρίκιος, να μην τσατιστεί και ο Χύτης...
Πράγματι, η κρίση είναι παγκόσμια. Εδώ, βιώνουμε την καταστροφή της οικονομίας, και όχι την "κρίση που κινδυνεύει να γίνει καταστροφή", όπως υποστηρίζει ο Ομπάμα.
Δυστυχώς το οικονομικό πρόβλημα είναι εξαιρετικά δυσεπίλυτο, καθώς δεν αρκεί να λαμβάνει μέτρα η κυβέρνηση ή η Κεντρική Τράπεζα μίας χώρας. Χρειάζεται συντονισμός και πιο σφιχτοί έλεχγοι από πολλές χώρες μαζί και την ίδια στιγμή.
Η "αρχιτεκτονική" του υφιστέμενου συστήματος (βλέπε Μπρέτον Γούντς και Ριγκανικός φιλελευθερισμός) δεν είναι λειτουργική άλλο πια. Και κανείς δεν έχει ιδέα τι να προτείνει συγκεκριμένα, ώστε να σπάσει αυτός ο κύκλος της καταστροφής.
Πάντως, κάποιοι στο λιμάνι που εποφθαλμιούν ακριβά αυτοκίνητα ίσως να τρέξουν στο Ντουμπάι ν'αρπάξουν την ευκαιρία, ώστε να επισκέπτονται και το Μ.Μ.Θ. με άνεση. Να απολαμβάνουν τις ακριβοθώρητες παραστάσεις και να διαλογίζονται πώς οι ηθοποιοί γίνονται χορευτές, οι χορευτές τραγουδιστές, και πάει λέγοντας...
Πεμ Φεβ 19, 05:02:00 πμ EET
Ο/Η has-tas είπε...
Καλημέρα σε όλους και καληνύχτα στον Αντον ! οι κόλοι σφίγγουν παγκοσμίως γι αυτό και το δημοσίευμα εχει αξία . Η Μέκκα της ευμάρειας και της οικονομικής υπερβολής δείχνει το δρόμο του μαρασμού.
Και στην Ελλάδα έχει φανεί ελαφρώς το πρόβλημα αλλά όχι τόσο λόγω ευρέως Δημοσίου τομέα και αποβομηχάνισης (ο τουρισμός θα δείξει...),
Σήμερα όμως Τσικνοπέμπτη ,παντού θα γίνεται ο χαμός .Ο Έλληνας θα γλεντήσει με κάθε τρόπο..
Πεμ Φεβ 19, 08:45:00 πμ EET
Καλημέρα τρελό αγόρι... κεφάκια τσικνοπεμπτιάτικα , κεφάκια ...?
όπα, ο Αντώνης! Καλώς σε βρίσκουμε καρντάσι στην παρέα, ελπίζω να μείνεις περισσότερο αυτή τη φορά. Τον τελευταίο μήνα ειδικά και εγώ έπηξα λόγω εξέτασης διδακτορικού την Τρίτη (17Φεβ), που ευτυχώς πήγε καλά οπότε στην επόμενη συνάντηση των Πιλαλιτών κερνάω :))
Σε άλλη περίπτωση Αντωνάκη θα σου πατούσα κανένα δύο κουμπάκια με αυτά που έγραψες αλλά τώρα είμαι σε φάση μεγάλου Ζεν. Φιλάκια σε όλους.
Δημοσίευση σχολίου