Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Πρόταση για σχέδιο επερώτησης στη βουλή για το φεστιβάλ κινηματογράφου

Σήμερα στο wikipolitics άνοιξε θέμα για μια ερώτηση σχετικά με το φεστιβάλ κινηματογράφου. Είναι, πιστεύω, μια καλή πρωτοβουλία και θα πρέπει να μας απασχολήσει. Άλλωστε του χρόνου θα γιορτάσουμε μισό αιώνα φεστιβάλ! Παρακάτω μεταφέρω τα σχόλια που έκανα στο προσχέδιο που δημοσιεύτηκε:

Ditto με την Δέσποινα για τα περί Μακεδονικού χαρακτήρα και άνοιγμα στην εργατική τάξη. Βγάλτε τα, είναι παρωχημένες έννοιες που διαχέουν την ατζέντα χωρίς νόημα. Ερώτηση για το φεστιβάλ είναι όχι για την κοινωνική πολιτική στη βόρεια ελλάδα.

1) "Το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει την τεχνική στήριξη με μελέτες και υποδομές. (Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως τεχνικός σύμβουλος του Φεστιβάλ για τις όχι πάντα δικαιολογημένα προμήθειες)"

Αόριστο και ανερμάτιστο. Γιατί "μελέτες" και "υποδομές" μιλάμε? Επίσης πως θα βοηθήσει το ΑΠΘ στις διαδικασίες προμηθειών? Το όλο θέμα είναι περίπλοκο και πρέπει ή να γραφτεί σωστά, με λεπτομέρειες και εμπεριστατωμένα ή (καλύτερα) να αφαιρεθεί.

2) Αποκρατικοποίηση του φεστιβάλ. Πρέπει να γίνει ένας οργανισμός κινηματογράφου (όπως οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις) με συνεχή, ετήσια δραστηριότητα στην πόλη με το φεστιβάλ να αποτελεί την κορωνίδα των εκδηλώσεων του. Τα μέλη του μπορούν να είναι και η βάση εθελοντών του φεστιβάλ. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει δουλειά βάσης, με λίγες μέρες το χρόνο δεν βγαίνει.

3)Χρηματοδότηση από το budget του φεστιβάλ ταινιών χαμηλού κόστους με συγκεκριμένη ατζέντα. Δηλαδή θα υποβάλλονται προτάσεις με short stories, θα αξιολογούνται τη μία χρονιά και κάποιες θα επιλέγονται για χρηματοδότηση ώστε να παρουσιαστούν στο επόμενο φεστιβάλ. Το παραπάνω μπορεί και να διαφέρει στη υλοποίηση το σημαντικό είναι να χρηματοδοτούνται ταινίες ΜΕΣΑ από το φεστιβάλ.