Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2006

Σινεφίλ

Γεια χαραντάν και τα κουκιά μπαγλάμ!

Ας δίνω και εγώ το παρόν μου, μέχρι να βρω τη φόρμα μου, αλλά και τη φόρμουλα για να σας φλομώσω στη φωτογραφία και τα memorabilia.

Μπλέχτηκα με το festival το σαββατοκύριακο, μάλιστα κατάφερα και χώθηκα δύο φορές μέσα σε αίθουσα. Θέλει πολλή υπομονή το εκδοτήριο και ετοιμότητα γιατί ακόμα και όταν έρθει η στιγμή να κόψεις εισιτήριο πληροφορείσαι πως η ταινία που σε ενδιαφέρει είναι sold-out. Στο φινάλε, λοιπόν, κόβεις κάτι άσχετο και μπαίνεις στα τυφλά, με βάση την ώρα έναρξης και όχι τους συντελεστές του φιλμ καθ'αυτούς.

Είδα λοιπόν, για πρώτη φορά στη ζωή μου, ουγγρική ταινία (!) ("Kαθαρός αέρας"), αλλά και μία νοτιοκορεά-αμερικανό-καναδική ("Inbetween days").
Και αν η μαγύαρα ήταν νοστιμούλα, τού κορεάτη ήταν..."γάμα τα, με μεγάλα γράμματα"!
Ασύλληπτα αργή, συζητάμε για το μαρτύριο της σταγόνας, ο Theo Angelopoulos θα φαντάζε James Cameron κοντά του.

Είναι κορώνα-γράμματα* τελικά αυτή η ιστορία, δεν μοιάζει με το σινεμά που παρακολουθούμε όλο το χρόνο, χαλαλίζεις χωρίς κάποια προηγούμενη ενημέρωση το δίωρό σου και όπου κάτσει.
Τίποτε όμως δεν πάει χαμένο.
Κι αν ακόμα βγείς ζαλισμένος απο την σκοτεινή αίθουσα είναι αρκετό (για μένα) το ότι πέρασες και πήρες μυρωδιά απο το μοναδικό πανηγύρι της προκοπής που συμβαίνει σε αυτήν την μίζερη πόλη.

'Οσον αφορά τα περσινά που μου θυμίζει ο Μαυρίκιος:
Ναι, το Match Point ήταν κορυφαίο και β α σ α ν ι σ τ ι κ ό.
Είπαμε, ο Woody είναι ο ανεπίσημος ψυχαναλυτής μας.
Mην περιμένετε όμως τα ίδια από το ούτε-κρύο-ούτε ζέστη "Scoop" που προβάλλεται αυτές τις μέρες.

Σπουδαίο το "Καληνύχτα...", ενώ το τεχνικά άψογο "Brokeback" ήταν στο ρεζουμέ του "πολύς ντόρος για το (περίπου) τίποτα".

Προτείνω Βαβέλ.
Προτείνω Παιδιά των Ανθρώπων.
Προτείνω Thank you for smoking.
Προτείνω Borat.

Α! Δεν το χω δει, όμως, κάποιοι που τους έχω εμπιστοσύνη, μού σφύριξαν καλά λόγια για τον superhero James (ένας ειναι ο James!).
Λες, μωρέ;



*κορώνα-γράμματα: άραγε πόσοι, από εκεί έξω, γνωρίζουν πιά, από πού προέρχεται αυτή η έκφραση;