Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Κινητά, ακτινοβολία και έρευνα

Tera Melos album coverΠέταξε ο Chris ένα σχόλιο για το θέμα κινητών και ακτινοβολίας αναφερόμενος σε αυτό το άρθρο του Ε.Τ. , περιληπτικά:

Η έρευνα REFLEX αποτελούσε για καιρό σημαντικό επιχείρημα εκείνων των επιστημόνων που εκφράζουν σκεπτικισμό αναφορικά με τις συνέπειες των κινητών στην υγεία, καθώς παρουσίαζε στοιχεία που τα ενοχοποιούσαν για την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Κάποιοι λοιπόν βγήκαν και είπαν ότι η μεθοδολογία τους ήταν προβληματική και έκαναν πειραματικά σφάλματα. Για μια αναλυτική παρουσίαση και χρονολόγιο δείτε εδώ. Το άρθρο του ΕΤ είναι παραπλανητικό γιατί

1) στόχος της Reflex δεν είναι να δείξει εάν βλάπτουν τα κινητά την υγεία αλλά να βρει τρόπο να ποσοτικοποιήσει τις επιδράσεις σε κατάλληλα animal-models (π.χ. ποντίκια), αντιγράφω από το δημοσιευμένο project summary:
The REFLEX project has created novel results. From a scientific point of view, it has to be stated very clearly that the REFLEX data do not prove a causal link between EMF exposure and any adverse health effects. The genotoxic and phenotypic effects, which have been reported within REFLEX, clearly require further studies. These studies should include extensive external replications of the key observations reported, initially using the same technological platform. A further objective should be the extension of REFLEX investigations to appropriate animal models (e.g. genetically modified mice) and human volunteer studies.

2) Θέλει προσοχή όταν διαβάζουμε άρθρα για επιστημονικά θέματα σε Ελληνικές εφημερίδες. Συνήθως οι δημοσιογράφοι είναι ημιμαθείς άσχετοι που ψάχνουν για πιασάρικα και εντυπωσιακά θέματα. Διαβάστε την παρουσίαση του ίδιου θέματος στο labtimes.
3) Εάν κάποιος διαφωνεί με την Reflex δεν είναι απαραίτητα λαμόγιο πληρωμένο από τις εταιρείες, όπως βέβαια είναι απαράδεκτο να παρουσιάζονται οι επιστημονικές ενστάσεις ή κατηγορίες σαν τελεσίδική απαξίωση των αποτελεσμάτων μια μακροχρόνιας έρευνας κορυφαίων επιστημόνων.

Κατά τη γνώμη μου το θέμα είναι μπλεγμένο αλλά δεν με πείθει ο ΕΤ και όσα διάβασα από άλλες πηγες ότι η Reflex 'μαγείρεψε' τα δεδομένα.

Zemanta Pixie