Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Σημερα βλεποντας καποιες εφημεριδες στο ιντερνετ επεσα σε ενα αρθρο των ΝΕΩΝ :

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080403&nid=8064663&sn=&spid=877

καταπληκτικη σκεψη και αρκετα ανωδυνη
υπαρχει μαλιστα και site http://clanduneon.over-blog.com/
που δειχνει τα βιντεο που σβηνουν τα φωτα απο τα μαγαζια

13 σχόλια:

chitis είπε...

Δεν παύει να είναι παρέμβαση, εισβολή για να το πω καλύτερα, στην ιδιωτική περιουσία άλλου.

Ποιός εγγυάται το "ανώδυνο" της διαμαρτυρίας;
Ποιος πληρώνει πιθανές ζημιές;

Αντιλαμβάνομαι τους συμβολισμούς που κρύβουν οι στόχοι (καταστήματα πολυεθνικών, τράπεζες και λοιπά ευαγή ιδρύματα), αλλά δεν συμφωνώ.

Για μένα, αυτές οι ενέργειες είναι ένα "κλικ" πριν τον βανδαλισμό, που τον αντιμετωπίζω, από καιρό σε καιρό, κάποια πρωινά προσερχόμενος στο χώρο εργασίας μου.

Ανώδυνος τρόπος διαμαρτυρίας είναι αυτός:

http://streetpanthers.gr

mgpolitis είπε...

Θα συμφωνήσω με τον Νίκο, καλές οι προθέσεις τους (σήμερα) και αγαθές οι πράξεις του (μέχρι τώρα αλλά δεν παύει να είναι μια αυθαιρεσία κάποιων. Ευνομούμενη κοινωνία σημαίνει να σέβεσαι τον άλλο ακόμα και εάν θεωρείς ότι αυτό που κάνει είναι επιζήμιο για το περιβάλλον. Δηλαδή αυτούς που οδηγούν τζιπ 2500kg με 3000+ cc μηχανής για να πάνε από το σημείο Α στην στο Β μέσα στην πόλη δεν θα έπρεπε να τους γιαουρτώνουμε όπου τους δούμε? Σε πληροφορώ ότι εάν απαγόρευαν τα μεγάλα τζιπ στις πόλεις θα εξοικονομούσαμε απίστευτα περισσότερη ενέργεια.

Το streetpanthers είναι τρομερό. Δείτε οσοσδήποτε το βιντεάκι με τον ΑΜΕΑ, όλα τα λεφτά

chitis είπε...

Ασε που και ο τρόπος που διαμαρτύρονται δεν είναι καν πρωτότυπος.

Γυρνώντας πίσω στο Χρόνο, 25 (εικοσιπέντε) χρόνια πριν, γνώρισα μαθητές γυμνασίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με έξοχα αναπτυγμένο το οικολογικό αίσθημα, που, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εκπαιδευτικής ώρας, κατά τις 18.30 (υπήρχαν και απογευματινές βάρδιες τότε) και με τη συνδρομή εξωσχολικών ακτιβιστών κατέβαζαν το γενικό διακόπτη του σχολείου συσκοτίζοντάς το.


(Α, ρε φουκαρά, Κεσό').

mgpolitis είπε...

LOLR!!! Μπράβο ρε Νίκο, που το ξεσήκωσες, πάντα στην πρωτοπορία το 2ο! Οικολογική θρησκεία...

has είπε...

Τρομερό video , δείχνει ολοκάθαρα την
απάθεια του καθημερινού Ελληνα.
Δε θα ξεχάσω ποτέ μια εικόνα πριν 1-2 χρόνια στην περιοχή Συνδίκα ,κατω από την Ολγας , όπου μπροστά στη ράμπα ήταν παρκαρισμένο ένα λεωφορειάκι άσπρο .
Κάνω να δω και...τι βλέπω ?
Ηταν παρκαρισμένο πάνω στη ράμπα ένα λεωφορειάκι μόνο ΓΙΑ αναπήρους (με αυτοκόλλητα και σήμα!)
Πάνω στη ράμπα !
Τι άλλο να πω... Δεν έχω ελπίδες..
Σε 50 χρόνια μπορεί..
Αν δε λεγόμαστε και Ελλάδα ,ακόμη πιθανότερο..

mgpolitis είπε...

Δείτε
στον Ιούλιο του παραπάνω:

Η επιλογή αν μη τι άλλο να εγκατασταθεί (όχι από μόνη της φυσικά!) η πιάτσα των ταξί ΕΠΑΝΩ στον οδηγό τυφλών είναι πρωτότυπη

καινοτομούμε... σε λίγο και υβριδικοί λεωφοριόδρομοι-πεζοδρόμια

σταυρος είπε...

σιγουρα Νικο, και εγω δεν συμφωνω με την ενεργεια αυτη καθαυτη, αλλα με το νοημα της, που δεν ειναι αλλο, απο το να σβηνουν οι βιτρινες τις πολυ βραδυνες ωρες. Δηλαδη, θα μπορουσε να σβηνουν απο τις 12 ή 1 το βραδυ με χρι το πρωι. Αν εξαιρεσουμε το γεγονος οτι το φως που δινουν οι βιτρινες προσδιδει περισσοτερη ασφαλεια στο δρομο, μιας και το δημοτικο φως δεν εινια αρκετο, η εξοικονομηση ενεργειας θα ειναι πολυ σημαντικη.
οσο για το παρκαρισμα τι να πουμε??? μια βολτα στα parking του Cosmos, Ikea κ.λ.π. θα σας δειξει ποσου ςπολλους αναπηρους εχουμε, αφου οι θεσεις γι'αυτους ειναι παντοτε ΟΛΕΣ γεματες

mgpolitis είπε...

Σταύρο γιατί δεν κάνεις έναν πρόχειρο λογαριασμό του πόση ενέργεια θα γλιτώσουμε εάν τα καταστήματα κλείνουν τα φώτα βιτρίνας 12-7?
Ρώτα το Νίκο πόσα KWh καταναλώνουν το μήνα και θεώρησε ότι το 1/5 με 1/4 θα το γλίτωναν. Κάνε μετά μια αναγωγή του αποτελέσματος σε λίτρα βενζίνης θεωρώντας πως ένα γουρουνο-τζιπ καταναλώνει ~16-20 λίτρα/100χμ στην πόλη. Υποθέτοντας ότι ένα γουρουνο-τζιπ διανύει 5000χιλ/χρόνο μόνο μέσα στην πόλη σε πόσα τζιπ νομίζεις ότι αντιστοιχεί η οικονομία από τις βιτρίνες?

mgpolitis είπε...

συνέχει στο προηγούμενο: πρέπει να υποθέσεις συνολική κατανάλωση καταστημάτων για την Θεσσαλονίκη, αυτό είναι λίγο πιο δύσκολο αλλά μπορούμε να το δούμε σαν ένα Fermi problem για να πάρουμε μια ιδέα.

Christos Friderikos είπε...

Θα πρέπει να θυμήσω ακόμη για τους ακτιβιστές του 2ου τις ξεβιδωμένες λάμπες ειδικά στα Γαλλικά .... μάθημα με μία λάμπα.....(ααα ρε Μαυρίκιε που λες ότι δεν υπήρχε το κρυφό σχολειό....)....και να λέμε δεν βλέπουμε να διαβάσουμε....

Οσο για τους streetpanthers .... καταθέτω το παρακάτω....
Είναι ο τύπος πάνω στην Αγίας Σοφίας έχει κλείσει την διάβαση των αναπήρων ... και βλέπω πάνω στο τζάμι του οδηγού το γνωστό αυτοκόλλητο...προσπερνάω και βλέπω και στο τζάμι του οδηγου το ίδιο αυτοκόλλητο....παράξενο σκέφτομαι (γιατί συνήθως δεν τα κολλάν στο παρμπρίζ συνήθως)... πλησιάζω ....και βλέπω...οτι ο άνθρωπος το είχε απο μέσα στο αμάξι....τιμή μου και καμάρι μου δηλαδή....

Το πιο ωραίο είναι όμως ....το αμάξι της δημοτικής αστυνομίας παρκαρισμένο (παράνομα) πάνω στην Ικτίνου....και μία streetpanther...ετών 65+ να κολλάει το αυτοκόλλητο στο αυτοκίνητο της δημοτικής....

Οσο για τα φώτα θα σας πω το εξης:
(επειδή έχω κάνει μελέτες φωτισμού)...
Στον ίδιο δρόμο υπάρχουν 3 φώτα το ένα πάνω απο το άλλο (απλά επειδή 3 μελετητές σε διάφορες χρονικές περιόδους ανέλαβαν να κάνουν το έργο)....
Λάθος φωτισμός υπάρχουν στενάκια στην Νεάπολη που έχουν υπέρλαμπρο φωτισμό (που χρειάζεται για δρόμους απο δύο ρεύματα κυκλοφορίας και πάνω) ενώ δεν χρειάζεται....με αποτέλεσμα στις διασταυρώσεις να μην μπορείς να βλέπεις αυτόν που διασταυρώνεται με σένα....κλπ...

Σε γραφείο στο πανεπιστήμιο...χειμώνα το αρκουδίσιον καιει και το παράθυρο ανοιχτό....το καλοκαίρι το αρκουδίσιον καιει και το παρα΄θυρο ανοιχτό....

Ο μεγάλος σπάταλος είναι το δημόσιο...και στην ενέργεια...

Καλή σας μέρα ...αγαπητοί πιλαλίτες...

mgpolitis είπε...

ειδικά ο δήμος Νεάπολης πρέπει είναι πρότυπο μελέτης ;-)

chitis είπε...

Κατι τελευταίο.

Διαφωνώ με τη φωταγώγηση και τις φωτοχυσίες τις μικρές ώρες της νύχτας.
Εκτός απο αντι-οικολογικό, είναι βλακώδες, ασύμφορο και αντιεμπορικό.

Παρ'όλα αυτά, και εκτός από μέσο προβολής, τις περισσότερες φορές τα καταστήματα φωτίζονται για λόγους ασφαλείας (επιβαρυνόμενα τον ελλιπή δημόσιο φωτισμό) αλλά και γιατί είναι υποχρεωτικό απέναντι στην ασφάλεια των πολιτών.

Παράδειγμα:
Πριν πολλά χρόνια, γείτονάς μου, που διατηρούσε ζαχαροπλαστείο στο ισόγειο της οικοδομής που διέμενε ο christos, και υπό την επήρρεια φαρμάκων κατέβασε άθελά του, την βιτρινα του καταστήματος μου.

Ετσι απλά, εκει που περπατουσε, επεσε πάνω της και την εκανε γυαλιά.

Το ευτύχημα ήταν οτι ο ίδιος (παραδόξως) δεν επαθε τίποτα, αλλά μην είστε σιγουροι οτι δε θα μπορουσε να κινηθει νομικά εναντιον μου εάν είχα μια θεοσκότεινη πρόσοψη στην επιχείρησή μου.

mgpolitis είπε...

Μια απορία Νίκο: δεν αξίζει να βάλεις "άθραυστα" ή άλλα υψηλής αντοχής τζάμια?