Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Cult ή αλλιώς οι πολλές διαστάσεις της μουσικής εκφρασης, μέρος πρώτο

Gogol Bordello at the Aggie Theatre, Fort Collins, Colorado O Ζορζ Πιλαλί, ο Johnnie Βαβούρας, ο Πουλίκας και τα άλλα παιδιά είναι μια ανάγνωση της μουσικής έκφρασης με περισσότερα επίπεδα πολυπλοκότητας. Γιατί cult με την δικιά μου έννοια δεν είναι η Sassa Basta ούτε τα 'ταλέντα' της Πάνια. Ξεκινώντας από την σκηνή του καμπαρέ στη δεκαετία του '30 και τον Brecht φτάνουμε στις μέρες μας με τους Tiger Lillies, τους Gogol Bordello, Red Elvises και τους Leningrad Cowboys, to mention just a few. Ήχος, μελωδία, χρώμα, κίνηση, θέατρο, με μια λέξη όλα. Ακούστε και σχολιάστε και προσθέστε τα δικά σας:
1. Those Were the Days, Leningrad Cowboys
2. Born To Be Wild, Leningrad Cowboys
3. Delilah, Leningrad Cowboys
4. Super Taranta, Gogol Bordello
5. Alcohol, Gogol Bordello
6. Start wearing purple, Gogol Bordello
7. I wanna see you Bellydance, Red Elvises
8. Υπάρχω, Πουλίκας σαν αξιωματικός-zombie στον Δράκουλα των Εξαρχείων του Ζερβού
9. Banging in the nails, Tiger Lillies (επίκαιρο λόγω Πάσχα)

9 σχόλια:

σταυρος είπε...

νομιζω Maurice, οτι ολα ειναι πολυ ......cult (να μην πω τιποτα αλλο βεβαια), με κορυφαιους κατα την αποψη μου σε trash τους Leningrad cowboys και φετιχ φυσικα τις μποτες τους
αναμενουμε το νουμερο 2

chitis είπε...

Οι Tiger Lillies σαφώς και διαφέρουν (προς το καλύτερο) απο τους υπολοίπους.
Παρουσιάζουν live με δραματουργικά στοιχεία, παραστάσεις με ενιαία (concept) θεματολογία, με ολίγη από βαριετέ (βλέπε και Ηρακλής Δούκας - Μπανάλ) αλλά οπωσδήποτε στο πιο επαγγελματικό.

Είχαμε την ευκαιρία να τους δούμε στην Ελλάδα προ διετίας, ειχαν sold-out αλλά τελευταία στιγμή, σκάλωσε η φάση και δεν πήγα.

Οι υπόλοιποι, ρε Mgp, είναι και πολύ τζίπσι πάνκ!

Πάντως, σαν απο ενστικτο, οταν ακουω ρωσικα ονοματα, στριβω.

Τους Gogol τους ακουσα (εμαθα) πρόσφατα λόγω της ενασχόλησης της κυρίας Madonna με αυτούς.

Γυρισε ταινία με πρωταγωνιστή τον τραγουδιστή τους, τον έσερνε και απο δω και απο εκει στα festival του κόσμου για να προμοταρει αυτην την πρωτη σκηνοθετικη προσπαθεια της (ελπιζω να μην ειναι τοσο κακη σκηνοθετης, οσο κακιστη ηθοποιος αποδειχθηκε στο παρελθον) να προμοταρει και τους ιδιους σαν μπαντα, γυρισε και κατι κλιπακια του στυλ "La isla bonita" και ποιος ξερει τι αλλο θα κανει με δαύτους.

Θυμηθηκα με τα Gogol, τα Red και τα Leningrand, τους απίστευτα αισχρούς Sigue Sigue Sputnik από τα τέλη της δεκαετίας του 80:

http://www.youtube.com/watch?v=pk30a0qsVIk

Φανταστείτε οτι αυτό ήταν το μοναδικό υποφερτό τραγούδι τους (λέγε με "επιτυχία") των πολλά υποσχόμενων εκείνη την εποχή Βρετανών με την υπερβολική κώμη.

Cult κι αυτό!

chitis είπε...

Στο επόμενο:

-Η γνώμη του Χρυσουλίδη για όλα τα παραπάνω.

-Το Top-10 της ΚΚΚ αυτή τη βδομάδα στην πολιτεία της Τζώρτζια.

-Χαλάει το σαπούνι όταν πλένεις τον αράπη;

-Γκόσπελ, έθνικ και αντεργκράουντ καταστάσεις στα κατηχητικά της Ατλαντα, Τζι Έϊ.

Αυτά και άλλα πολλά, όταν δεήσεις να μας γράψεις.
(Αφού, όπως λες, μας διαβάζεις...).

mgpolitis είπε...

Οι Leningrad Cowboys είναι Φιλανδοί, οι Gogol Bordello είναι το δημιούργημα Ουκρανού εμιγκρέ στην Νέα Υόρκη με τα υπόλοιπα μέλη να είναι από όλα τα κράτη του ΟΗΕ. Οι Red Elvises είναι μεν Ρώσοι αλλά ζουν και κάνουν καριέρα στην Αμερική εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μην κολλάς αγαπητέ Νίκο σε στερεότυπα του παρελθόντος με κλισέ τύπου "άμα ακούω ρώσικα στρίβω". Άλλο βέβαια εάν σου αρέσει αυτό που ακούς ή όχι, μην τους κρίνεις όμως από την χώρα καταγωγής. Εγώ πάντως θα πήγαινα με τα χίλια να τους δω γιατί στα live τους they kick ass που θα έλεγε και ο Antonis.

mgpolitis είπε...

Hello everybody!

This is Atlanta speaking, I hacked into MgP's account using my iPhone just to show you how clever we are here in the South. Next thing I'll do is to erase the hard drive of Chitis that keeps annoying me...

chitis είπε...

Ούτε εγώ ανέφερα οτι είναι Ρώσοι.

Το ίδιο ανέφερα και για τους Sigue Sigue Sputnik.

Αμαν ρε Mgp, όλο στην απολογία με ρίχνεις.

mgpolitis είπε...

Ρε Νίκο μην ασχολήσαι με την σημειολογία... Απλά ήθελα να πω ότι δεν χαρακτηρίζονται τα συγκροτήματα από το "απο ενστικτο, οταν ακουω ρωσικα ονοματα, στριβω".
Παρεμπιπτόντως οι tiiger lillies είναι το απόλυτο trash θεματολογικά, πολύ περισσότερο και βαθύτερα στην ψυχή τους από όλους τους άλλους εδώ. Πρόσεξε στίχους το Bang in the nails, εδώ (εάν αισθάνεσαι άβολα με περιπαικτικές αναφορές σε χριστιανικά θέματα άστο, είναι κάπως σκληροί οι στίχοι)

chitis είπε...

Ε, δεν υπήρχε περίπτωση, να μου δώσεις το link στο πιάτο και να μη μπω στον... πειρασμό να το διαβάσω.

Είναι και η μέρα δύσκολη, γεμάτη συμβολισμούς, Μεγάλη Τετάρτη απόψε και καλά που λείπει ο has&tas και γλύτωσες.

Θυμήθηκα τώρα και ένα τραγούδι του Babybird από το "Ugly beautiful" (1996)

http://www.answers.com/topic/ugly-beautiful?cat=entertainment

με αντίστοιχα βλάσφημο τίτλο αλλά όχι τόσο προκλητικούς στίχους.


(Είναι απίστευτο το πώς μια κουβέντα με αφετηρία το Βαγγέλη Γερμανό, έχει φτάσει κάπου εδώ).

mgpolitis είπε...

όντως είναι εντυπωσιακό που σε σέρνουν οι συνειρμοί... Τυπικά μάλιστα το πρώτο μήνυμα ήταν εκείνο το μονολεκτικό του Χρίστου για την μπάλα (μετά δεν τον ξαναείδαμε, μάλλον διαβάζει και αυτός το μπλογκ μαζί με τον Αντώνη)