Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Κάτι άσχημο...

as she walked on that cold day, the metaphor b...Image by pfv. via FlickrΔιάβασα σήμερα για την καταδίκη του ιερού τέρατος της πολιτικής ζωής της λεβεντομάνας χασισο-Κρήτης. Δώδεκα μήνες με αναστολή έφαγε ο Κεφαλογιάννης senior γιατί προσπάθησε να επηρεάσει αστυνομικό για να αλλάξει την κατάθεση του και να ευνοηθεί ο χασισο-καλλιεργητής γιός ψηφοφόρου του. Μαζί του με έξι μήνες και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου της Ν.Δ. Σπανουδάκης για το ίδιο περιστατικό. (Σταύρο είδα το post σου αφού το είχα στείλει).
Το θέμα δεν είναι φυσικά κομματικό αλλά είναι ενδεικτικό του μαφιόζικού τρόπου που λειτουργεί το πολιτικό-πελατιακό σύστημα ειδικά στην Κρήτη. Το αίσχος νομίζω είναι κοινό και για τα δύο "κόμματα εξουσίας" και αυτό που θα πρότεινα σε όποιον θέλει να γίνει κάτι διαφορετικό είναι να ΜΗΝ ψηφίσει κανένα από τα δύο. Η νοοτροπία της ρεμούλας και των Βατοπεδίων μπορεί να αλλάξει εάν σταματήσουν οι δύο μεγάλοι να εναλλάσσονται. Έχουν βγει οι παπαγάλοι των δημοσκοπήσεων για να μας πείσουν πως ο ΓΑΠ έγινε ξαφνικά γκανιάν και θα γίνει ο μεσσίας που θα μας λυτρώσει από την "επάρατη" διακυβέρνηση. Βρε ούστ νομιστεράκια...
Βγαίνουν οι λαϊκιστές όλων των παρατάξεων και κλαίνε για την Ολυμπιακή ή για την Siemens σε μας που έκλεισε. Ξαφνικά όλοι διαπίστωσαν ότι η ελεύθερη αγορά λειτουργεί με την "δημιουργική καταστροφή" και αυτό μας ξινίζει. Μα το πρόβλημα ειδικά στην Ελλάδα είναι ότι ακριβώς δεν αφήνουμε τον με ίσους όρους ελεύθερο ανταγωνισμό να ρυθμίσει την οικονομία αλλά παρεμβαίνει το κράτος με διάφορες ρυθμίσεις υπέρ "δικών μας" επιχειρηματιών και ομάδων πίεσης. Πλήθος τα παραδείγματα, αρχίζοντας από Ολυμπιακή, ΕΒΟ, ΔΕΗ + Ανάδοχοι, ΟΤΕ+ Προμήθειες και άλλα. Το πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι δίνει την εντύπωση εταιρίας προσωπικού πλουτισμού φίλων και συνεργατών, όχι πάντα με παράνομο τρόπο αλλά σίγουρα με ανήθικο. Η περίπτωση Βουλγαράκη είναι χαρακτηριστική, όπως παλιότερα και του μάστορα του χρηματιστηρίου Νεονάκη.
'Έχει γίνει καμία σοβαρή έρευνα για το πως αξιοποιήθηκαν τα δις σε αντισταθμιστικά οφέλη από τα εξοπλιστικά προγράμματα? Υπάρχουν ποσοτικά στοιχεία για το πόσο βοήθησαν την ανάπτυξη εταιριών υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, που είναι ουσιαστικά ο σκοπός τους?
Επαναλαμβάνω, όσο συνεχίζουμε με παρωχημένα, σκουριασμένα και απολιθωμένα κομματικά μαγαζιά δεν υπάρχει φως. Η λύση είναι να διαλυθούν και οι δύο μεγάλοι σχηματισμοί, να χάσουν τη δουλειά τους όλοι οι εγκάθετοι μόνιμοι μανδαρίνοι των κομματικών μηχανισμών τους και να γίνουν νέα κόμματα με φρέσκους μανδαρίνους που τουλάχιστον θα έχουν μερικά χρόνια μπροστά τους μέχρι να βρομίσουν. Μετά, ο κύκλος της φύσης θα αρχίσει ξανά.
Υπάρχουν σίγουρα ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους αλλά αυτές δεν έχουν τόσο μεγάλη εξάρτηση με την κομματική τοποθέτηση. Βασικά υπάρχουν προοδευτικοί και συντηρητικοί. Τα «δεξιά vs αριστερά» πλέον είναι για το μουσείο. Μεγαλύτερη σημασία έχει πως τοποθετείτε κανείς σε βασικά ζητήματα που δεν είναι μονοσήμαντα είτε είσαι προοδευτικός είτε συντηρητικός , όπως:
1. Χωρισμός εκκλησίας – κράτους με υποχρεωτικό πολιτικό γάμο και βάφτιση, φορολόγηση της περιουσίας, ο κληρικός δεν θα είναι πια δημόσιος υπάλληλος κλπ
2. Εκτρώσεις
3. Έρευνα με βλαστοκύτταρα
4. Μεταναστευτική πολιτική και ενσωμάτωση μεταναστών
5. Εξοπλισμοί και στρατιωτική θητεία
6. Αλλαγή του αρ.16 και ιδιωτικά ΑΕΙ
7. Κοινωνικό κράτος, υποστήριξη μητρότητας
8. Δημόσια/ιδιωτική υγεία
9. Διαχείριση αποθεματικών των ταμείων
Στην Αμερική για παράδειγμα η υποψήφια των ρεπουμπλικάνων για την αντιπροεδρία Sara Palin πιστεύει στην Γένεση της βίβλου και όχι στην θεωρεία της εξέλιξης. Θεωρεί δηλαδή ότι η Γή δημιουργήθηκε πριν 5000 χρόνια και ότι ο άνθρωπος εμφανίστηκε ξαφνικά από το πουθενά ως προϊόν θεϊκής επέμβασης. Αυτό το ούφο μπορεί θεωρητικά να πατήσει το κόκκινο κουμπί που στέλνει πυρηνικά. Τέτοια ούφο υπάρχουν πολλά και στα δικά μας μέρη αλλά δεν το λένε (βλέπε και ΛΑΟΣ). Αυτή είναι η πραγματική μάχη που πρέπει να δώσουν όλοι όσοι πιστεύουν στις αρχές του διαφωτισμού. Να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό σύστημα που προωθούνται φωτισμένοι άνθρωποι, προοδευτικοί πραγματικά και όχι μόνο στα κομματικά σημαιάκια.
Δείτε μια ενδιαφέρουσα ομιλία πάνω στο θέμα του ποιες αρχές χαρακτηρίζουν προοδευτικούς και συντηρητικούς στην Αμερική, από την έρευνα του ψυχολόγου Jonathan Haidt, που δείχνει χαρακτηριστικά ότι η στάση ζωής των μεν και δεν μπορεί να είναι ούτε καλή ούτε κακή. (εδώ μια πιο εκτεταμένη ομιλία). Είναι απλά διαφορετική και πρέπει να μάθουμε να την σεβόμαστε και να την καταλαβαίνουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρίσκουμε πολιτικούς με ανοιχτό μυαλό, τόσο προοδευτικούς όσο και συντηρητικούς. Γιατί μικρή σημασία έχει εάν δηλώνεις του συνασπισμού αλλά θεωρείς «νόμο το δίκιο του εργάτη» ή είσαι ΛΑΟΣ και βλέπεις την Ελλάδα σαν μια θεοκρατική δημοκρατία τύπου Ιράν.

Reblog this post [with Zemanta]

3 σχόλια:

Christos Friderikos είπε...

Είναι τόσα πολλά τα θέματα που ανοίγεις που κάποιος χάνεται για να σου απαντήσει .... αν ήταν ποιο σύντομα και σε διαφορετικά topic, πιστέυω ότι θα βοηθούσε τον δημιουργικό διάλογο.....

Αλλα με βάζεις στον πειρασμό να απαντήσω...

Πέρα απο τα αρνητικά που ανέφερες για τον Κεφαλλογιάννη υπάρχουν και θετικά (είναι τέτοιος ο τρόπος γραφής σου που αναγκαστικά βάζεις τον άλλο συνήγορο του διαβόλου)...που επίσης αξίζει να δούμε...
Ο Κεφαλλογιάννης είναι απο τα μεγαλυτερα στελέχη, ατυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού, και αυτός που προσωπικά βοήθησε τον Καραμανλή να γίνει προεδρός της ΝΔ. Αρα η δικαιοσύνη λειτούργησε ανεπηρέαστη και αυτό είναι σημαντικό για αυτούς που κόπτονται για διαφάνεια και αξιοκρατία(ακόμα και αυτό δεν είναι αυτονόητο σε αυτό τον τόπο). Δεν θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν κάποιος με ανάλογη θέση να καταδικάζεται, έστω και πρωτόδικα.

Το πελατειακό σύστημα δεν το συντηρούν μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα. Στο πανεπιστήμιο εκεί που η αριστερά είναι δυνατή ... έχει και αυτή τα δικά της κύκλωμα (ή μήπως όχι). Επίσης υπάρχουν και οριζόντια (στους πολιτικούς χώρους)κυκλώματα, εκκλησία, μασώνοι, συνδικάτα....
Φτιάχνουν οι Ελληνες κυκλώματα, και ιστορία οι παρέες...που λέει ο αγαπημένος μας βάρδος.
Σαν παράδειγμα σε αυτό (για να δείς την αλληλεπίδραση τον κυκλωμάτων και ότι κάλλιστα κάποιος αριστερός μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε κύκλωμα)....
δες την περίπτωση Λιάσκα στην οικουμενική (άρα έχει δώσει και δείγμα κυβερνητικής γραφής)....αντιγράφω:
"Χαρακτηριστική περίπτωση ο νυν Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Λιάσκας ο οποίος ως Υπουργός Δημοσίων Έργων στην Οικουμενική Κυβέρνηση το 1989-90 (προταθείς από το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου) είχε προχωρήσει σε αυξήσεις των αμοιβών των Μηχανικών της τάξεως του 400%."
link http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=33

Πρόταση διακυβέρνησης και μάλιστα κοστολογημένη (όπως απαιτήσαμε απο τον ΓΑΠ στη ΔΕΘ)ποιός έχει? Εύκολο να κατηγορείς, εύκολο υπερασπίζεσαι δύσκολο να προτείνεις, και ακόμη πιο δύσκολο να τηρείς τα λεγόμενα σου. Αξίζει δε να αναφέρουμε και την πολιτική κουλτούρα στα θέματα συνεργασιών....όπου κανένας δεν μπορεί να συνεργαστεί με κανέναν..(εξαίρεση ο ΣΥΝ, αλλα σε μικροεπίπεδο).
Δεν μπορώ να διαφωνήσω μαζί σου σε αυτά που λες για θέματα ανταγωνισμού, ελεύθερης οικονομίας, και για τα αντισταθμιστικά.

Θα επανέλθω για τα υπόλοιπα...(τον απλοικό διαχωρισμό συντηρητικού - προοδευτικού)...

σταυρος είπε...

Mgp (ή Μαυρικιε) οντως ο christos (ή Χρηστος) εχει αρκετα δικια. Ειναι σημαντικο να καταδικαζεται ο συμβουλος του Πρωθυπουργου (μαλιστα μετα απο καταγγελια ενος εντιμου - επιτελους- αστυνομικου). Επισης στο Πανεπιστημιο ειχα φτασει σε σημειο να σιχαθω οτιδηποτε Κνιτικο, γιατι μας τας ειχαν ζαλισει με ενα σωρο μαλακιες.
Επισης, οντως εχεις θεσει παρα πολλα ζητηματα. Ο διαχωρισμος Εκκλησιας - Κρατους επιβαλλεται να γινει οσο πιο αμεσα γινεται, η προστασοα της μητοτητας ειναι σημαντικο θεμα, το ιδιο οι μεταναστες αλλα και ολα οσα εχεις θεσει.

mgpolitis είπε...

Chris είπαμε "αριστερά και δεξιά είναι για μουσείο". Μην γυρνάμε στα ίδια, η όλη ιδέα που θέλω να μεταφέρω είναι ότι ΑΚΡΙΒΩΣ δεν υπάρχει νόημα να μιλάμε για διαχωρισμούς κομματικούς αλλά μόνο ιδεολογικούς, π.χ. στα αριθμημένα θέματα που αναφέρω.