Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Κάτι δεν πάει καλά....

01/09/08 16:57
Απειλή από το βυθό . Μεθάνιο άρχισε να αναβλύζει από τον πυθμένα της Αρκτικής.

Associated Press

Μεγάλες ποσότητες μεθανίου παραμένουν παγιδευμένες στον πυθμένα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Στοκχόλμη

Μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, αναβλύζουν από τον πυθμένα της θάλασσας έξω από τη Σιβηρίας και απειλούν να επιδεινώσουν δραματικά την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε διεθνής ερευνητική αποστολή.
«Το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος [κάτω από το βυθό] έχει τώρα μικρές τρύπες. Ανιχνεύσαμε αυξημένα επίπεδα μεθανίου πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και ακόμα υψηλότερα στο νερό ακριβώς από κάτω. Είναι προφανές ότι πηγή είναι ο πυθμένας» δήλωσε στο σουηδικό Τύπο ο Όεργιαν Γκούσταφσον, ο Σουηδός επικεφαλής της Διεθνούς Μελέτης Υφαλοκρηπίδας της Σιβηρίας.
Όπως αναμεταδίδει το AFP, οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στις θάλασσες του Λάπτεφ και της Ανατολικής Σιβηρίας και είναι πολύ ακριβέστερες σε σχέση με παλαιότερες μελέτες.
Οι επιστήμονες ανησυχούν εδώ και χρόνια ότι η παγκόσμια θέρμανση θα οδηγήσει σε λιώσιμο του μονίμως παγωμένου εδάφους στην Αρκτική και θα απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες μεθανίου που παραμένουν παγιδευμένες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το φαινόμενο θα επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή, ειδικά στην περιοχή της Αρκτικής που ήδη πλήττεται περισσότερο.
Το μεθάνιο είναι 20 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου.
Newsroom ΔΟΛ

3 σχόλια:

mgpolitis είπε...

Τι σου έκανε τόση εντύπωση στο συγκεκριμένο? Αντί να κάνεις ξερή αντιγραφή της είδησης θα είχε ενδιαφέρον να πρόσθετες και τα δικά σου σχόλια και σκέψεις.

has είπε...

Είναι εντυπωσιακό από μόνο του .
Ανάλυση της ειδήσης δεν μπορώ να κάνω , αλλά μια γνωστοποίηση του συμβάντος θα ήταν σοβαρή για όλους μας .(ελπίζω...).
Αν θέλεις και τι μου ρθε στο μυαλό όταν το διάβασα ?
Ανθρώπους σαν κι εμάς να τρέχουν σαν τις κατσαρίδες να βρούν σημείο να αναπνεύσουν οξυγόνο...

mgpolitis είπε...

Το θέμα του methane bubbling, όπως λέγεται, είναι μια σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη και υπάρχουν πολλές θεωρίες γύρω από το πως και γιατί. Σίγουρα είναι ένα σημαντικό αέριο θερμοκηπίου αλλά δεν είναι σίγουρο (αλλά είναι πολύ πιθανό) η εμφάνιση του να είναι συνδεδεμένη με την παγκόσμια υπερθέρμανση.
Η απορία μου είναι γιατί σου έκανε εντύπωση αυτό και όχι τα μυριάδες άλλα δημοσιεύματα πάνω στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης.