Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Εικόνες από την Σαντορίνη

Ημεροβίγλι, Σαντορίνη: 30 ευρώ για μια φούστα τζιν από το πανέρι!

Ταξί στην Οία, Σαντορίνη. Δεν ρώτησα τιμή ;-)

Ένα καφέ, ένα παγωτό, δύο ποτηράκια τσικουδιά με Θέα στο Ημεροβίγλι = 32 Ευρώ. Ωραία θέα πάντως!

Για να μην είμαι γκρινιάρης, η Σαντορίνη είναι υπέροχη και αξίζει να πάει κανείς για μερικές μέρες απλά όχι το καλοκαίρι για τις "κλασσικές" διακοπές με παραλία, ήλιο και μπάνια. Βρεθήκαμε στην Σαντορίνη στο τέλος του Αυγούστου για τον γάμο πολύ καλού φίλου. Ήρθε και ο Chris με την Χαρούλα αλλά περισσότερα σε επόμενο ποστ για τις περιπέτειες και εντυπώσεις.



Reblog this post [with Zemanta]

Διεθνής Ελληνική Αδιαφάνεια

old maps from histoirepostale.Βγήκε η έκθεση από την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια. Αντιγράφω:


Η Διεθνής Διαφάνεια μια Διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση, διεξάγει κάθε χρόνο την έρευνα για την αντίληψη που υπάρχει σε κάθε χώρα σχετικά με την έκταση της διαφθοράς. Ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς δημοσιεύεται από τη Διεθνή Διαφάνεια από το 1995 και βασίζεται σε έρευνες αναγνωρισμένων ιδιωτικών και διεθνών οργανισμών που διερευνούν την εκτίμηση που έχουν επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και αναλυτές οικονομικών κινδύνων για χώρες όπου δραστηριοποιούνται. Πρόκειται για την πιο έγκυρη έρευνα αυτού του τύπου στην οποία το 2008 μετείχαν 11 ανεξάρτητα κέντρα με 13 διαφορετικές έρευνες.

Ο φετινός δείκτης της Διεθνούς Διαφάνειας (CPI 2008) βαθμολογεί την Ελλάδα με 4.7 βαθμούς. Η μέτρηση βασίστηκε σε 6 διαφορετικές έρευνες – μελέτες και έλαβε υπόψη της στοιχεία του 2008 (3 έρευνες) και του 2007 (3 έρευνες).

Η Ελλάδα σημειώνει ξανά βελτίωση στη βαθμολογία. Η Ελλάδα όμως με τη νέα βαθμολογία 4.7 στα 10 εξακολουθεί να βρίσκεται όχι μόνο στην τελευταία θέση ανάμεσα στα παλαιά 15 μέλη της Ε.Ε. αλλά και κάτω από τη βάση του 5, γεγονός που υποδεικνύει ότι η προσπάθεια βελτίωσης πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς.

Η Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς επισημαίνει την άμεση ανάγκη η μάχη κατά της διαφθοράς να αποτελέσει κοινό παρονομαστή δράσης για όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας αλλά και της πολιτικής. Κανείς δεν περισσεύει. Όλοι μαζί πρέπει να απομονώσουμε τα αποστήματα που δηλητηριάζουν την καθημερινότητά μας. Η συμμετοχή στην «Ανοικτή Κοινωνική Συμμαχία Ακεραιότητας και Διαφάνειας» μας κάνει πιο δυνατούς.
Διάβασα και το παραλήρημα για εσωτερική κατανάλωση του ΚΚ και μπορώ να πω γέλασα. Τι να θυμηθεί κανείς, το "σεμνά και ταπεινά", τους νταβατζήδες, την επανίδρυση, το κοίτα-ποιος-μιλάει "αρχιερέα της διαπλοκής" στον Σημίτη... Κρίμα γιατί αυτή η κυβέρνηση έδειχνε ότι μπορούσε. Τελικά την κουβαλάνε τα γεγονότα και απλά οι πιο καλόπιστοι οπαδοί της κατάντησαν να λένε "μπράβο" για τα αυτονόητα δηλαδή να επεμβαίνει ο εισαγγελέας και να καταδικάζονται οι ένοχοι αφού τους έχει ξεφωνίσει το Πανελλήνιο.

Επαναλαμβάνω την πρόταση μου: στις ευρωεκλογές μαύρο και στους δύο δεινόσαυρους.
Reblog this post [with Zemanta]

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Το μικρό σπίτι στο λιβάδι

Τις τελευταίες μέρες πάω για περπάτημα/τρέξιμο στο Σειχσου, πάνω από την γέφυρα του περιφερειακού στα Κωνσταντινουπολίτικα. Παρατήρησα λοιπόν ότι εκτός από τα πάμπολλα παραπήγματα υπάρχει και ένα κανονικότατο σπίτι! Εάν είναι νόμιμο θα ενδιαφερόμουν και εγώ για ένα σπιτάκι στην περιοχή ;-)

Κάτω αριστερά είναι η γέφυρα και μετά η ταβέρνα "Ο λόφος". Εδώ και μια φωτογραφία του περί ου ο λόγος:Εάν μεγεθύνεται την φωτογραφία θα δείτε ότι υπάρχει full size ιστός για να κυταματίζει περίφανη η γαλανόλευκη εκεί στην εσχατιά του πολιτισμού μας. Ακόμα καλύτερα φαίνεται η σημαία στην λήψη από πίσω από το σπίτι.
Για να πάρετε μια ιδέα της διαδρομής δείτε τι ανηφόρες πρέπει να τραβήξεις... Εγώ την έκανα περπατητός αλλά θα ήθελα κάποια στιγμή να μπορώ να την ανέβω και εγώ με mountain bike.
Κάποια στιγμή αγαπητέ Θέμη μπορεί να βολτάρουμε παρέα! Τι λέτε να βάλουμε στόχο μια κοινή εκδρομή με ποδήλατα στο μέλλον?

Κάτι άσχημο...

as she walked on that cold day, the metaphor b...Image by pfv. via FlickrΔιάβασα σήμερα για την καταδίκη του ιερού τέρατος της πολιτικής ζωής της λεβεντομάνας χασισο-Κρήτης. Δώδεκα μήνες με αναστολή έφαγε ο Κεφαλογιάννης senior γιατί προσπάθησε να επηρεάσει αστυνομικό για να αλλάξει την κατάθεση του και να ευνοηθεί ο χασισο-καλλιεργητής γιός ψηφοφόρου του. Μαζί του με έξι μήνες και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου της Ν.Δ. Σπανουδάκης για το ίδιο περιστατικό. (Σταύρο είδα το post σου αφού το είχα στείλει).
Το θέμα δεν είναι φυσικά κομματικό αλλά είναι ενδεικτικό του μαφιόζικού τρόπου που λειτουργεί το πολιτικό-πελατιακό σύστημα ειδικά στην Κρήτη. Το αίσχος νομίζω είναι κοινό και για τα δύο "κόμματα εξουσίας" και αυτό που θα πρότεινα σε όποιον θέλει να γίνει κάτι διαφορετικό είναι να ΜΗΝ ψηφίσει κανένα από τα δύο. Η νοοτροπία της ρεμούλας και των Βατοπεδίων μπορεί να αλλάξει εάν σταματήσουν οι δύο μεγάλοι να εναλλάσσονται. Έχουν βγει οι παπαγάλοι των δημοσκοπήσεων για να μας πείσουν πως ο ΓΑΠ έγινε ξαφνικά γκανιάν και θα γίνει ο μεσσίας που θα μας λυτρώσει από την "επάρατη" διακυβέρνηση. Βρε ούστ νομιστεράκια...
Βγαίνουν οι λαϊκιστές όλων των παρατάξεων και κλαίνε για την Ολυμπιακή ή για την Siemens σε μας που έκλεισε. Ξαφνικά όλοι διαπίστωσαν ότι η ελεύθερη αγορά λειτουργεί με την "δημιουργική καταστροφή" και αυτό μας ξινίζει. Μα το πρόβλημα ειδικά στην Ελλάδα είναι ότι ακριβώς δεν αφήνουμε τον με ίσους όρους ελεύθερο ανταγωνισμό να ρυθμίσει την οικονομία αλλά παρεμβαίνει το κράτος με διάφορες ρυθμίσεις υπέρ "δικών μας" επιχειρηματιών και ομάδων πίεσης. Πλήθος τα παραδείγματα, αρχίζοντας από Ολυμπιακή, ΕΒΟ, ΔΕΗ + Ανάδοχοι, ΟΤΕ+ Προμήθειες και άλλα. Το πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι δίνει την εντύπωση εταιρίας προσωπικού πλουτισμού φίλων και συνεργατών, όχι πάντα με παράνομο τρόπο αλλά σίγουρα με ανήθικο. Η περίπτωση Βουλγαράκη είναι χαρακτηριστική, όπως παλιότερα και του μάστορα του χρηματιστηρίου Νεονάκη.
'Έχει γίνει καμία σοβαρή έρευνα για το πως αξιοποιήθηκαν τα δις σε αντισταθμιστικά οφέλη από τα εξοπλιστικά προγράμματα? Υπάρχουν ποσοτικά στοιχεία για το πόσο βοήθησαν την ανάπτυξη εταιριών υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, που είναι ουσιαστικά ο σκοπός τους?
Επαναλαμβάνω, όσο συνεχίζουμε με παρωχημένα, σκουριασμένα και απολιθωμένα κομματικά μαγαζιά δεν υπάρχει φως. Η λύση είναι να διαλυθούν και οι δύο μεγάλοι σχηματισμοί, να χάσουν τη δουλειά τους όλοι οι εγκάθετοι μόνιμοι μανδαρίνοι των κομματικών μηχανισμών τους και να γίνουν νέα κόμματα με φρέσκους μανδαρίνους που τουλάχιστον θα έχουν μερικά χρόνια μπροστά τους μέχρι να βρομίσουν. Μετά, ο κύκλος της φύσης θα αρχίσει ξανά.
Υπάρχουν σίγουρα ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους αλλά αυτές δεν έχουν τόσο μεγάλη εξάρτηση με την κομματική τοποθέτηση. Βασικά υπάρχουν προοδευτικοί και συντηρητικοί. Τα «δεξιά vs αριστερά» πλέον είναι για το μουσείο. Μεγαλύτερη σημασία έχει πως τοποθετείτε κανείς σε βασικά ζητήματα που δεν είναι μονοσήμαντα είτε είσαι προοδευτικός είτε συντηρητικός , όπως:
1. Χωρισμός εκκλησίας – κράτους με υποχρεωτικό πολιτικό γάμο και βάφτιση, φορολόγηση της περιουσίας, ο κληρικός δεν θα είναι πια δημόσιος υπάλληλος κλπ
2. Εκτρώσεις
3. Έρευνα με βλαστοκύτταρα
4. Μεταναστευτική πολιτική και ενσωμάτωση μεταναστών
5. Εξοπλισμοί και στρατιωτική θητεία
6. Αλλαγή του αρ.16 και ιδιωτικά ΑΕΙ
7. Κοινωνικό κράτος, υποστήριξη μητρότητας
8. Δημόσια/ιδιωτική υγεία
9. Διαχείριση αποθεματικών των ταμείων
Στην Αμερική για παράδειγμα η υποψήφια των ρεπουμπλικάνων για την αντιπροεδρία Sara Palin πιστεύει στην Γένεση της βίβλου και όχι στην θεωρεία της εξέλιξης. Θεωρεί δηλαδή ότι η Γή δημιουργήθηκε πριν 5000 χρόνια και ότι ο άνθρωπος εμφανίστηκε ξαφνικά από το πουθενά ως προϊόν θεϊκής επέμβασης. Αυτό το ούφο μπορεί θεωρητικά να πατήσει το κόκκινο κουμπί που στέλνει πυρηνικά. Τέτοια ούφο υπάρχουν πολλά και στα δικά μας μέρη αλλά δεν το λένε (βλέπε και ΛΑΟΣ). Αυτή είναι η πραγματική μάχη που πρέπει να δώσουν όλοι όσοι πιστεύουν στις αρχές του διαφωτισμού. Να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό σύστημα που προωθούνται φωτισμένοι άνθρωποι, προοδευτικοί πραγματικά και όχι μόνο στα κομματικά σημαιάκια.
Δείτε μια ενδιαφέρουσα ομιλία πάνω στο θέμα του ποιες αρχές χαρακτηρίζουν προοδευτικούς και συντηρητικούς στην Αμερική, από την έρευνα του ψυχολόγου Jonathan Haidt, που δείχνει χαρακτηριστικά ότι η στάση ζωής των μεν και δεν μπορεί να είναι ούτε καλή ούτε κακή. (εδώ μια πιο εκτεταμένη ομιλία). Είναι απλά διαφορετική και πρέπει να μάθουμε να την σεβόμαστε και να την καταλαβαίνουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρίσκουμε πολιτικούς με ανοιχτό μυαλό, τόσο προοδευτικούς όσο και συντηρητικούς. Γιατί μικρή σημασία έχει εάν δηλώνεις του συνασπισμού αλλά θεωρείς «νόμο το δίκιο του εργάτη» ή είσαι ΛΑΟΣ και βλέπεις την Ελλάδα σαν μια θεοκρατική δημοκρατία τύπου Ιράν.

Reblog this post [with Zemanta]

Σεμνα και ταπεινα....αρχισαν οι μπαλωθιες

Διαβαστε ενα αρθρο για την Κρητικη λεβεντια (μαγκια) και τα 50 χρονια θητειας του κ. Κεφαλογιαννη
http://www.news247.gr/a/4!61415

Σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία και ψευδορκία, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου.

Η δίκη κράτησε πάνω από οκτώ ώρες και οπαδοί του βουλευτή Ρεθύμνου κατέκλυσαν το δικαστικό μέγαρο προκειμένου να εκδηλώσουν την υποστήριξή τους στον κ. Κεφαλογιάννη. Ο πρώην υπουργός είχε κατηγορηθεί για πιέσεις προς αστυνομικό, ώστε να αλλάξει την κατάθεσή του υπέρ ανθρώπου, ο οποίος ήταν υπόδικος για εμπορία ναρκωτικών.

Ο πρώην υπουργός στην απολογία του παραδέχθηκε ότι είχε συνάντηση με τον αστυνομικό, αλλά αρνήθηκε ότι του άσκησε πιέσεις και ισχυρίστηκε ότι απλώς ζήτησε ενημέρωση για την υπόθεση, καθώς ο πατέρας του κατηγορούμενου είχε ζητήσει τη βοήθεια του βουλευτή, επειδή πίστευε ότι αδικούσαν τον γιο του.

Κατά τη διάρκεια διακοπής της δίκης και εν αναμονή της απόφασης ο κ. Κεφαλογιάννης επιτέθηκε φραστικά με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον δύο αστυνομικών μαρτύρων, προσπαθώντας προφανώς να αποδείξει ότι δεν έχει σχέση με την...κακώς εννούμενη λεβεντιά των Ζωνιανών.

Μετά την καταδικαστική απόφαση ο πρωθυπουργικός σύμβουλος έκανε λόγο για σκευωρία και εξέφρασε την πικρία του για την αμαύρωση των πενήντα χρόνων θητείας του στο κοινοβούλιο και του έντιμου βίου του.

Τέλος, σε φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή καταδικάστηκε και ο συγκατηγορούμενός του και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου Αρκάδιος Σπανουδάκης, για έμμεση συνέργια στο αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία.

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Και κάτι όμορφο...


Γιά όσους δεν είδαν το ουράνιο τόξο που ξεπρόβαλε προχθές παραθέτω μία φωτογραφία αυτού.


Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Tα παιδια απο το Βατοπεδι

Αυτη η ιστορια με το Βατοπεδι ηρθε να επιβεβαιωσει με το πιο εκκωφαντικο τροπο το πως σκεφτονται και ενεργουν οι αυτοαποκαλουμενοι και "εκπροσωποι του Θεου". Χωρις καμια τσιπα, χωρις κανενα δισταγμο και εχοντας ως σκοπο αυτο που ολοι οι κοινοι πολιτες της κοινωνιας μας εχουν : το χρημα. Τι και αν αυτοι θεωρουνται "πνευματικοι", "μοναχοι" ή ανωτεροι ανθρωποι που εφυγαν απο την κοινωνια για να ερθουν πιο κοντα στο Θεο.
Κοντα σε αυτο το διαλογισμο, και σε αυτη τη θεια επικοινωνια γουσταρουν και κανενα Ολυμπιακο Ακινητο ως ανταλλαγμα στις τεραστιες εκτασεις που κατεχουν ή που ΦΑΙΝΕΤΑΙ οτι κατεχουν
Εχετε ποτε σκεφτει οτι η Εκκλησια δεν πληρωνει φορους στο Ελληνικο κρατος???
και τι θα γινοταν αν πληρωνε για ολες αυτες τις εκτασεις??
Κατεχει ενα πολυ μεγαλο κομματι της Σιθωνιας, τωρα θα αρχισουν να αποκαλυπτονται και εκτασεις λιμνων, οχθες ποταμων και κανεις δεν ξερει τι αλλο στη συνεχεια.
Μηπως εμεις ως φορολογουμενοι θα πληρωναμε λιγοτερα αν αυτος ο οργανισμος χρηματος που αποκαλειται Εκκλησια φορολογουνταν???
Βεβαια συνενοχο σε αυτο το εγκλημα ειναι το κρατος και οι κυβερνησεις και των 2 μεγαλων κομματων

Διαβάστε επισης στο σημερινο Ε.Τ. πως αντιδρουν οι ανθρωποι που εχουν κτηματα στην Βιστωνιδα εδω και πολλα χρονια (http://www.e-tipos.com/content/staticfiles/issues/2008/09/17/170908%2012.pdf)
Περιμενω σχολιασμο, ειδδικα απο τον Mgp που πιστευα οτι θα το ειχε κανει θεμα εδω και καιρο

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Αφιερωμένο στην Κ. Ρεπούση και την ομάδα της.

Το κάτωθι link αφιερώνεται σε όλους όσους πιστέουν ότι οι Ελληνες συνωστίστηκαν στην Σμύρνη (την ίδια έκφραση χρησιμοποιούν οι Τούρκοι στα μουσεία τους κάτω απο τις αντίστοιχες φωτογραφίες).

http://www.greekinsuranceclaims.com/gr/board.php3

Has είναι καλό για διαφήμηση.

Περιμένω κέρασμα αν κάποιος πιλαλίτης είναι εκατομυριούχος.

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Αιμοδοσία Σεπτεμβρίου

Κύριοι ,

Αιμοδοσία θα κάνουμε την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008΄.

Ωρα 10.30 .

Τόπος Ιπποκράτειο ΓΝΠΘ(από την κάτω είσοδο)

Διαδώστε το σε δικούς μας .Όλοι οι καλοί χωρούν .

Στο κάτω κάτω στη μερίδα της "Πιλάλας "θα εισρεύσουν οι φιάλες .

Όλοι μαζί στον καλό αυτόν σκοπό !

Ιδέες - Σενάρια

Κατορθωσα να δω επιτελους - μετα απο πολυ καιρο - μια ταινια, που ειχε πολυ καλες (να μην πω διθυραμβικες) κριτικες, τοσο απο "επισημα" χειλη, οσο και απο γνωστους (chitis). Μιλαω για το "Before the Devil Knows You're Dead" του Sydney Lumet (http://www.imdb.com/title/tt0292963/). Εγω θα διαφωνησω για ενα κομματι του εργου με ολους τους παραπανω. Οντως η ταινια ειχε ενα απολυτως ενδιαφερον θεμα, καταπληκτικες ερμηνειες, κυριως απο τους τρεις αντρες πρωταγωνιστες, πολυ καλη σκηνοθεσια, ψιλοταραντινικο μονταζ με παιχνιδια του χρονου, ομως κατα την προσωπικη μου αποψη απο ενα σημειο και μετα το σεναριο εγινε υπερβολικο.
Σε μια ασυνδετη πια οικογενεια ειναι πολυ σπανιο να συμβουν οοοοοολα αυτα που συμβαινουν την τελευταια μιση ωρα και φυσικα ειναι φυσιολογικη εξελειξη στο τελος της ταινιας να αναφωνησεις "ε, αυτα συμβαινουν στον κινηματογραφο". Δεν αναφερω λεπτομερεις μηπως καποιοι ενδιαφερθουν αν την δουν καποια στιγμη.
Γνωριζα εκ των προτερων οτι η ταινια σεναριακα εμοιαζε με την ταινια του αγαπητου Woody Allen Cassandra's Dream (http://www.imdb.com/title/tt0795493/), η οποια συγκρινομενη με την ταινια του Sydney Lumet, ηταν πιο αναλαφρη, λιγοτερο σκοτεινη αλλα τελικα περισσοτερο αληθοφανης.

Ολα αυτα τα γραφω για να εκφρασω την αποψη μου οτι ο συγχρονως κινηματογραφος στην συντριπτικη του πλειοψηφια φτιαχνει αρτια τεχνικα ταινιες (σκηνοθεσια, μονταζ, ερμηνειες κ.λ.π.) αλλα σαφως χωλαινει σεναριακα. Λειπουν οι φρεσκιες ιδεες. Αποδειξη τα ολοενα και αυξανομεν remake, κατι που αλλωστε φαινεται και στη μουσικη σκηνη με συγκροτηματα τυπου Pink Martini και Nouvelle Vague και φυσικα με αμετρητες διασκευες σε ολο το φασμα της.

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Ιστορία μιας ζωής

Διάβασα την παρακάτω ιστορία ενός μετανάστη στα "Νέα" και την μεταφέρω αυτούσια. Υπεύθυνος για την δημοσίευση είναι ο Γκαζμεντ Καπλάνι, συγγραφέας-δημοσιογράφος (επίσης blogger), μετανάστης από την Αλβανία και ο ίδιος και που στα 18 του ήρθε στην Ελλάδα, σπούδασε και ρίζωσε σπάζοντας το στερεότυπο που υπάρχει για τους συμπατριώτες του. Η ιστορία που μας μεταφέρει είναι για έναν Ιρανό μετανάστη, μια ζωή κινηματογραφική ταινία που δεν έχει ακόμα φτάσει στο happy-end. Μέσα σε αυτή υπάρχουν κομμάτια που με κάνουν πραγματικά περήφανο για κάποιους συμπατριώτες μας που με ανθρωπιά βοηθάν αυτούς τους ανθρώπους. Μακάρι να γίνουν περισσότεροι.

Στη φωτογραφία φαίνονται μόνο τα χέρια του Μαξίμ. Για λόγους προσωπικής ασφαλείας ο ίδιος δεν ήθελε να φωτογραφηθεί το πρόσωπό του. Κάποιες λεπτομέρειες της ζωής του, ονόματα πόλεων και ανθρώπων παραλείπονται από το κείμενο για τους ίδιους λόγους…


«Με λένε Μαξίμ. Γεννήθηκα στην Τεχεράνη πριν από 35 χρόνια. Οι γονείς μου ήταν εύποροι. Είχα μια αδελφή, δέκα χρόνια μεγαλύτερη και πολύ όμορφη. Είμαι ο μοναδικός επιζών της οικογένειας... Όταν ανατράπηκε ο Σάχης, ήμουν στην Α΄ Δημοτικού. Οι δασκάλες μας, ξαφνικά, φόρεσαν μαντίλα. Μας χώρισαν σε αγόρια και κορίτσια. Μια μέρα αστυνομικοί με πολιτικά συνέλαβαν τον δάσκαλό μας σε ώρα μαθήματος, δεν ξέρω γιατί. Η μητέρα μου ήταν άθεη, αναγκάστηκε να φορέσει μαντίλα. Και η αδελφή μου φόρεσε μαντίλα. Εκείνη διάβαζε πολύ, ζωγράφισε, άκουγε συνέχεια Βeatles και εκδήλωνε ανοιχτά την απέχθειά της για τους ισλαμιστές. Οι γονείς μου φοβόντουσαν. Ήμουν δώδεκα χρόνων όταν συνέλαβαν την αδελφή μου. Την έκλεισαν στο Εβίν, στη φυλακή όπου βάζουν τους αντιφρονούντες. Μια βραδιά έκαναν ντου οι μυστικές υπηρεσίες στο σπίτι μας, έψαχναν κι έσπαγαν... Μερικές μέρες αργότερα μάθαμε ότι η αδελφή μου εκτελέστηκε για συμμετοχή σε αντικαθεστωτική οργάνωση. Ήταν φοιτήτρια, 22 χρόνων. Τη σορό της δεν μας την έδωσαν. Ούτε ξέρουμε πού την έθαψαν. Δεκαπέντε χρόνων πήγα στον πόλεμο με το Ιράκ. Πήγα με ενθουσιασμό. Μισούσαμε το καθεστώς, πολεμούσαμε όμως για την πατρίδα μας. Με πήγαν στην Ντοκόχε, στο Νότιο Ιράν. Οβίδες έπεφταν συνέχεια, το έδαφος τρανταζόταν. Σήμερα όταν ακούω δυνατό θόρυβο, τρομάζω. Εμάς τα ανήλικα μας πήγαιναν να κατασκοπεύσουμε τις κινήσεις των Ιρακινών. Ο στρατός τους είχε τα πάντα. Ρωσικά και αμερικανικά όπλα, πολλά τανκς. Εμείς είχαμε Καλάσνικοφ, μπαζούκας και μπαγιάτικο κριθαράκι. Σε μια από τις κατασκοπευτικές αποστολές είδα μόνο μια φοβερή λάμψη να φωτίζει τη νύχτα. Ξύπνησα στο νοσοκομείο. Είχα τραυματιστεί στο πρόσωπο. Αυτή η ουλή εδώ είναι το ανεξίτηλο ενθύμιο αυτού του πολέμου. Στο μέτωπο είδα πολλά πτώματα, Ιρανούς και Ιρακινούς, δίπλα δίπλα σαν φίλοι παλιοί...
Με έστειλαν πίσω στην Τεχεράνη. Τελείωσα το λύκειο. Έδωσα εξετάσεις για να περάσω στο πανεπιστήμιο. Κόπηκα για κακή γνώση του Κορανίου και κακό βιογραφικό. Μετά την απόρριψη με κάλεσαν στο στρατό. Υπηρέτησα κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, στην περιοχή του Κουρδιστάν. Υπήρχαν πολλές αψιμαχίες με Κούρδους αυτονομιστές, εμείς οι συνοριοφύλακες ήμασταν στόχοι. Δυο χρόνια εκεί, σε άθλιες συνθήκες. Πολλές φορές δεν είχαμε ούτε νερό, μαζεύαμε χιόνι και το βράζαμε... Μετά την απόλυση έδωσα ξανά εξετάσεις για το πανεπιστήμιο. Αναγκαστικά διάβασα πολύ το Κοράνι. Πώς μου φάνηκε; Ένα κατάλληλο βιβλίο για να το μάθεις απέξω. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ότι δεν είχε καμία σχέση με τον πολιτισμό μας, με τους ποιητές μας, που από τον Μεσαίωνα τραγουδούσαν το κρασί, τον έρωτα και τις γυναίκες... Πέρασα στις εξετάσεις, στο τμήμα Αρχαιολογίας. Τον περισσότερο χρόνο μελετούσαμε τη ζωή του Μωάμεθ παρά κάτι σχετικό με το αντικείμενό μας.


Ο Μαξίμ σκιτσογραφεί το πρόσωπο του μουλά που προέδρευε στην πανεπιστημιακή επιτροπή


Ήμουν στο τρίτο έτος, οδηγούσα το αυτοκίνητό μου, όταν με σταμάτησαν οι Φρουροί της Επανάστασης. Ήταν Πέμπτη, το θυμάμαι καλά, κάθε Πέμπτη κάνουν ελέγχους. Μου βρήκαν κασέτες με ροκ μουσική. Με έσυραν στο τμήμα, μου έσπασαν τις κασέτες, με έδειραν. Οι γονείς μου πλήρωσαν εγγύηση και με άφησαν ελεύθερο. Με απέλυσαν όμως από το πανεπιστήμιο με την αιτιολογία «κακός μουσουλμάνος».Οι γονείς μου με παρότρυναν τότε να φύγω, έστω για κάποια χρόνια. Τους ρώτησα γιατί δεν φεύγουμε όλοι μαζί, αφού είχαμε χρήματα. Μου απάντησαν ότι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ το Ιράν. Ξεκίνησα μια περιπλάνηση που συνεχίστηκε οκτώ χρόνια. Πήγα σε χώρες όπου δεν δυσκολευόμουν για βίζα. Οι γονείς μου με υποστήριζαν οικονομικά. Πήγα Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ρωσία, Μόσχα και Αγία Πετρούπολη, σε φίλους των γονέων μου. Μετά Ταϊλάνδη, πανέμορφη χώρα, Μαλαισία, Ινδονησία, μερικές εβδομάδες στη Κίνα, με σόκαρε το χάος και η φτώχεια. Μετά Ιαπωνία, στην πόλη Οζάκα, γιατί το Τόκιο ήταν πανάκριβο. Κάθησα τρεις μήνες εκεί, προσπάθησα να βρω δουλειά. Η Ιαπωνία ήταν πολύ ακριβή και δύσκολα έβρισκες δουλειά. Το 1998 έριξα άγκυρα στη Νότια Κορέα. Με βοήθησε ένας φίλος των γονέων μου για στέγη και δουλειά. Δούλευα στη Samsol, κάναμε ελατήρια για αυτοκίνητα. Ο μισθός ήταν πολύ καλός. Έπαιζα με την ποδοσφαιρική ομάδα του εργοστασίου. Δυο φορές κερδίσαμε το πρωτάθλημα. Στη Νότια Κορέα το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των εργοστασίων είναι εθνικό γεγονός. Επειδή βγήκαμε πρώτοι, η διεύθυνση μάς έκανε γερή αύξηση του μισθού. Ήταν ωραίο, είχε πλάκα. Στην Κορέα κάθησα επτά χρόνια, έμαθα κορεάτικα, έκανα παρέες. Η Κορέα είναι πανέμορφη χώρα και υγρή. Από Απρίλη μέχρι Σεπτέμβρη βρέχει διαρκώς.
Μια μέρα συνέλαβαν την μητέρα μου. Για συμμετοχή σε αριστερή αντικαθεστωτική οργάνωση. Την φυλάκισαν στο Εβίν. Ύστερα από μερικές εβδομάδες την εκτέλεσαν. Δεν μας έδωσαν τη σορό της. Ο πατέρας μου επέμενε να μην επιστρέψω στο Ιράν. Έπειτα από μερικές εβδομάδες έχασα την επαφή μαζί του. Μέσω ενός οικογενειακού φίλου έμαθα ότι ο πατέρας μου πέθανε από εγκεφαλικό. Επέστρεψα επειγόντως στο Ιράν. Ολομόναχος, όλοι νεκροί. Η μητέρα και η αδελφή μου δεν είχαν καν τάφο... Έπεσα σε κατάθλιψη. Νοσηλεύτηκα σε ψυχιατρείο. Έπαιρνα πολλά χάπια. Μια ψυχίατρος με βοήθησε πολύ να σταθώ στα πόδια μου.
Όταν βγήκα, έσμιξα ξανά με έναν παλιό μου φίλο. Εκείνος ήταν σε μια ομάδα χριστιανών. Μαζεύονταν και προσεύχονταν κρυφά. Αποφάσισα να βαφτιστώ χριστιανός. Εάν το έκανα από αντίδραση στο καθεστώς; Ίσως. Οι γονείς μου δεν ένιωθαν την ανάγκη της πίστης στον Θεό. Εγώ την ένιωσα, για να στηριχτώ κάπου. Ύστερα από μερικούς μήνες έπιασαν τον φίλο μου. Ο παπάς με ειδοποίησε να φύγω αμέσως, γιατί με έψαχναν οι μυστικές υπηρεσίες. Πήρα μαζί 35.000 δολάρια, όλες τις οικονομίες μου στη Κορέα. Τα έκρυψα μέσα στα εσώρουχα. Έδωσα 6.000 δολάρια για να με περάσουν στην Τουρκία. Έφτασα στη Πόλη. Περίμενα μερικές μέρες σε ξενοδοχείο. Μαζί με μερικούς Αφγανούς, άνδρες, γυναίκες και μωρά, μας μετέφεραν, χαράματα, σε ένα παραθαλάσσιο χωριό. Μπαχράμ Καλέ λέγεται. Περπατήσαμε πολλές ώρες, μέχρι που έπεσε το λυκόφως. Τότε επιβιβαστήκαμε σε μια φουσκωτή μπάρκα και ξεκινήσαμε. Ο πιλότος μού είπε να δηλώσω Αφγανός για να μην με απελάσουν. Έδωσα 3.000 δολάρια. Ήταν νύχτα όταν φθάσαμε. Ο πιλότος είπε σε μας τους άνδρες να ριχτούμε στο νερό, να κολυμπήσουμε μέχρι την ακτή. Σκαρφαλώσαμε ένα βουναλάκι, περπατήσαμε μέχρι το πρωί και φθάσαμε σε ένα χωριό. Μπήκαμε σε καφετέρια, τουρτουρίζαμε... Δεν έχω δει πιο φιλόξενους ανθρώπους. Μας έφεραν φαγητό, ρούχα, μπιμπερό, γάλα, ρούχα για τα μωρά. Μάθαμε ότι το νησί λεγόταν Μυτιλήνη, το όνομα του χωριού δεν το θυμάμαι. Ήρθε και μας πήρε ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας. Μας έβαλαν σε κέντρο προσφύγων. Οι συνθήκες ήταν τρομακτικές. Δήλωσα Αφγανός. Μου έδωσαν ένα χαρτί και μου είπαν να προσπαθήσω να φύγω μέσα σε ένα μήνα από την Ελλάδα, κάπου αλλού στην Ευρώπη. Μαζί με τους Αφγανούς ήρθα με καράβι στην Αθήνα. Μέναμε στην Πλατεία Αττικής, σε ένα βρώμικο ξενοδοχείο. Μας πλησίασε ένας Αφγανός. Μας υποσχέθηκε διαβατήρια για να πάμε αλλού. Επέλεξα το πιο ακριβό, το καναδέζικο, ήθελα να πάω εκεί, είχα ακούσει ότι συμπεριφέρονται καλά στους πρόσφυγες. Πλήρωσα 19.000 δολάρια. Ο Αφγανός εξαφανίστηκε, χάσαμε όλοι τα λεφτά μας και το όνειρο...
Βρέθηκα στο κενό. Άρχισα να ψάχνω κάποια οργάνωση για τους πρόσφυγες. Πήγα στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, από εκεί σε άλλες οργανώσεις. Έκανα κανονική αίτηση ασύλου, πήρα το ροζ χαρτάκι. Στις ανθρωπιστικές οργανώσεις συνάντησα συγκλονιστικούς ανθρώπους. Κάποιος προσφέρθηκε να με φιλοξενήσει στο σπίτι του. Ξαφνικά εντάχθηκα σε παρέα. Άρχισα να μαθαίνω ελληνικά στα Εξάρχεια, κάνουν δωρεάν ελληνικά μαθήματα για μετανάστες. Οι φίλοι μου με βοήθησαν να βρω δουλειά. Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Σε ένα γραφείο εύρεσης εργασίας μάς εξαπάτησαν κανονικά, αν και είχαμε πληρώσει. Συμπληρώνω εννιά μήνες στην Ελλάδα. Τώρα εργάζομαι σε κάποια βιοτεχνία στην Βόρεια Ελλάδα. Θέλω να τα καταφέρω. Περιμένω την έγκριση της αίτησης για άσυλο. Καλύτερα να με εκτελέσουν εδώ παρά να με στείλουν πίσω στο Ιράν. Το μέλλον; Δεν ξέρω. Έχω χάσει τα πάντα. Είμαι μέσα στην πάλη της επιβίωσης, οικονομικής και ψυχικής. Το Ιράν; Θα επιστρέψω μια μέρα. Καλή αντάμωση στα ιρανικά; Γκόντα Χαφέζ!»...

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Χωρίς σχόλια...

...ιστολόγιο δεν γίνεται!

Πριν από ~6 μήνες είχα δώσει τα στατιστικά για τον αριθμό των σχολίων για τον καθένα.  Τι άλλαξε λοιπόν στο μεταξύ διάστημα?  Θυμίζω ότι ο καθένας μπορεί να δει τα αποτελέσματα  χρησ. το εργαλείο yahoo pipes εδώ. Η νέα κατάταξη είναι: (σε παρένθεση το προηγούμενο αποτέλεσμα - έχω αθροίσει τα σχόλια για όλα τα κατά καιρούς nicknames)

MgP 273 (139)
has&tas 191 (133)
sskape 174 (107)
chitis 158 (71)
Christos Friderikos 48 (14)
Antonis 28 (18)
Gregory 27 (27)

Βλέπουμε το δυναμικό come-back του Chris αλλά και την πλήρη απαξίωση από τον Greg που δεν έκανε ούτε ένα (1) σχόλιο αυτό το διάστημα και τον πέρασε μέχρι και ο γενικά εξαφανισμένος  Αμερικανός φίλος.

Αούα!

Ο αγαπητός μου φίλος και κουμπάρος ο Πάνος τα κατάφερε πάλι!  Θα συμμετέχει με το τραγούδι του "Αούα" (Ο χρόνος) στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης.   Περισσότερα εδώ και το τραγούδι σε wma εδώ (ευχαριστώ Chris!).    Παρεπιπτόντως έχουν προκριθεί και οι Γιοκαρίνης-Κοντογιαννίδης, πλάκα θα έχει...

Μπορείτε να ακούσετε μερικά τραγούδια τους στο myspace.

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Κάτι δεν πάει καλά....

01/09/08 16:57
Απειλή από το βυθό . Μεθάνιο άρχισε να αναβλύζει από τον πυθμένα της Αρκτικής.

Associated Press

Μεγάλες ποσότητες μεθανίου παραμένουν παγιδευμένες στον πυθμένα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Στοκχόλμη

Μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, αναβλύζουν από τον πυθμένα της θάλασσας έξω από τη Σιβηρίας και απειλούν να επιδεινώσουν δραματικά την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε διεθνής ερευνητική αποστολή.
«Το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος [κάτω από το βυθό] έχει τώρα μικρές τρύπες. Ανιχνεύσαμε αυξημένα επίπεδα μεθανίου πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και ακόμα υψηλότερα στο νερό ακριβώς από κάτω. Είναι προφανές ότι πηγή είναι ο πυθμένας» δήλωσε στο σουηδικό Τύπο ο Όεργιαν Γκούσταφσον, ο Σουηδός επικεφαλής της Διεθνούς Μελέτης Υφαλοκρηπίδας της Σιβηρίας.
Όπως αναμεταδίδει το AFP, οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στις θάλασσες του Λάπτεφ και της Ανατολικής Σιβηρίας και είναι πολύ ακριβέστερες σε σχέση με παλαιότερες μελέτες.
Οι επιστήμονες ανησυχούν εδώ και χρόνια ότι η παγκόσμια θέρμανση θα οδηγήσει σε λιώσιμο του μονίμως παγωμένου εδάφους στην Αρκτική και θα απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες μεθανίου που παραμένουν παγιδευμένες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το φαινόμενο θα επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή, ειδικά στην περιοχή της Αρκτικής που ήδη πλήττεται περισσότερο.
Το μεθάνιο είναι 20 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου.
Newsroom ΔΟΛ