Πέμπτη 12 Απριλίου 2007

Απολαύστε Τουρκία και Ευρωπαικά Ιδανικά...

Με κομμένη την ανάσα η τουρκική κοινή γνώμη παρακολούθησε την -ασυνήθιστη στα χρονικά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων- συνέντευξη Τύπου του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.

Τάχθηκε υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης κατά των Κούρδων στο Ιράκ, ζητώντας όμως για αυτό πολιτική βούληση. Υπεραμύνθηκε του ανερχόμενου τουρκικού εθνικισμού, έστρεψε τα πυρά του κατά πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων και είπε πως ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να είναι κεμαλιστής.

Ο Τούρκος στρατηγός αναφέρθηκε κατά την συνέντευξη σε πέντε θεματικές ενότητες: α) το Κουρδικό σε σχέση και με τις εξελίξεις στο Ιράκ, β) τις επικρίσεις που δέχονται οι ένοπλες δυνάμεις, γ) τα μειονοτικά προβλήματα, δ) τις πληροφορίες για πραξικόπημα το 2004 και ε) τις πληροφορίες για φακέλωμα των δημοσιογράφων από το γενικό επιτελείο.

«Ναι» στη στρατιωτική επέμβαση - Αιχμές κατά ΗΠΑ

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ και το ενδεχόμενο τουρκικής εισβολής, ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ τάχθηκε υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή, καθώς όπως είπε στην περιοχή δημιουργείται μία ανεξάρτητη [κουρδική] κρατική οντότητα». Όπως είπε οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας μία τέτοια αποστολή, αλλά για να συμβεί αυτό ζήτησε πολιτική βούληση.

Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Κούρδου ηγέτη στο βόρειο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, που προκάλεσαν την αντίδραση της Αγκυρας και έδωσαν το έναυσμα για πολεμικές απειλές, ο Τούρκος στρατηγός «έδειξε» εμμέσως ως υπεύθυνες τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Εμένα δεν με ενδιαφέρει ποιος έκανε τις δηλώσεις, αλλά ποιος τον έβαλε να τις κάνει» είπε χαρακτηριστικά.

Εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την ενότητα του Ιράκ, προέβλεψε συνέχιση της βίας δίνοντας το παράδειγμα της επίθεσης την Πέμπτη στο ιρακινό Κοινοβούλιο, θεωρεί αδύνατη την ειρηνική συνύπαρξη των τριών ομάδων σε μία χώρα καθώς «τους χωρίζει πλέον το αίμα που χύθηκε» και είπε ότι οι υπόλοιπες ομάδες του Ιράκ αντιμετωπίζουν τους Κούρδους ως υποχείρια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Καλός ο εθνικισμός...

Ο Τούρκος επιτελάρχης απέρριψε ότι υπάρχει έξαρση εθνικισμού στην Τουρκία, και αναφερόμενος στο Κουρδικό υποστήριξε ότι ο κουρδικός εθνοτισμός τροφοδοτεί την τρομοκρατία και κατηγόρησε την οργάνωση των Κούρδων αυτονομιστών ΡΚΚ για υποδαύλιση του ρατσισμού. Κατά τον Τούρκο στρατηγό είναι ακατανόητη η ερμηνεία ότι υπάρχει άνοδος του εθνικισμού στην Τουρκία. «Αντιθέτως ο εθνικισμός αυτός είναι μία θέση για την οποία είμαστε υπερήφανοι» σημείωσε προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τον εθνικισμό στην Τουρκία».

Ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ επιτέθηκε και κατά των πανεπιστημιακών που στο όνομα της ένταξης της χώρας στην ΕΕ συντάσσουν εκθέσεις αρνητικές για τις ένοπλες δυνάμεις λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι μεταξύ αυτών είναι και πανεπιστημιακοί καθηγητές που καθήκον τους είναι να διαπαιδαγωγήσουν τους νέους μας».

«Κεμαλιστής ο επόμενος πρόεδρος»

Ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ παρενέβη και στην επικείμενη εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί ευθέως στην κυοφορούμενη υποψηφιότητα του νυν πρωθυπουργού, οι ισλαμιστικές καταβολές του οποίου προκαλούν την αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων. Υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας είναι παράλληλα και αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων και υπέδειξε ότι το πρόσωπο που θα αναλάβει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα θα πρέπει να «να ενστερνίζεται τις βασικές αρχές της τουρκικής δημοκρατίας, τον κοσμικό χαρακτήρα τους κράτους, τις δημοκρατικές και την ενότητα του κράτους, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, όχι μόνο στα λόγια άλλα και επί της ουσίας».

Για τους δημοσιογράφους

Σχετικά με τις πληροφορίες ότι το γενικό επιτελείο φακελώνει του δημοσιογράφους ανάλογα με τη στάση τους έναντι των ενόπλων δυνάμεων, ανέφερε ότι το σχετικό έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν απλώς ένα προσχέδιο. Παραδέχτηκε ωστόσο εμμέσως ότι το γενικό επιτελείο παραχωρεί διαπιστεύσεις σε δημοσιογράφους ανάλογα με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε την ύπαρξη μεταξύ σας κάποιου δημοσιογράφου που υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση (σ.σ. ΡΚΚ)» δήλωσε απευθυνόμενος στους παριστάμενους συντάκτες, ενώ άσκησε κριτική και στους δημοσιογράφους που επικρίνουν τις ένοπλες δυνάμεις ότι είναι εχθρικές έναντι της θρησκείας. «Δεν χρειάζεται όλοι οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης να μας είναι συμπαθείς. Όμως μας ενδιαφέρει να είναι σωστές οι ειδήσεις» συμπλήρωσε.

«Δεν υπήρχε σχέδιο πραξικοπήματος»

Ο Τούρκος στρατηγός διέψευσε επίσης τα δημοσιεύματα ότι οι αρχηγοί των όπλων στο γενικό επιτελείο μελετούσαν το ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2004 κατά του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή και το δημοψήφισμα στην Κύπρο επί του Σχεδίου Ανάν, στο οποί το στράτευμα ήταν αντίθετο. Αμφισβήτησε τη γνησιότητα του ημερολογίου στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, που σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπου ανήκε στον τότε αρχηγό του τουρκικού Ναυτικού ναύαρχο Οζντέν Ορνέκ, και επιχείρησε να τεκμηριώσει τη θέση του λέγοντας ότι ο ίδιος δεν βρήκε κάποιο σχετικό έγγραφο ή αλληλογραφία στα αρχεία του γενικού επιτελείο.

«Το κοινοτικό κεκτημένο θα διαλύσει την Τουρκία»

Από τα πυρά του Τούρκου στρατηγού δεν ξέφυγε ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία κατηγόρησε ότι «προσπαθεί να δημιουργήσει μειονότητες στην Τουρκία» και έψεξε το γεγονός ότι στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γίνεται συνεχής αναφορά σε θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες στην Τουρκία.

«Στο άρθρο 10 της συμφωνίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», είπε, «ορίζεται σαφώς το κοινοτικό κεκτημένο». Ωστόσο, όπως υποστήριξε «αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακόμη και δηλώσεις μελών του έχουν γίνει μέρος του κοινοτικού κεκτημένου».

«Εάν χρειαστεί όμως να εφαρμόσουμε αυτό το κεκτημένο τότε θα διαλύσουμε την Τουρκία» κατέληξε χαρακτηριστικά.

news.in.gr

Ρε Μαυρίκη, αυτοί είναι ζώα!Τι Ευρωπαιστές και κοσμικοί και πολιτισμένοι...

Τα σχόλια δικά σας.

5 σχόλια:

has & tas είπε...

Γρηγόρη, είσαι η Ντόιτσε βέλε της Πιλάλας. Τελεία κ παύλα. Αν δεν τα γραφες εσύ ,δε θα τα διάβαζα ούτε αν τα χε γράψει ο Γεωργιος Ρούσσος..
Είναι ,κατά τις τελευταίες συζητήσεις ,
το "ό,τι σε ταίζουν ,το τρως" .
Το θέμα είναι οτι συνεχίζει να αναπαράγεται από τον στρατό της γειτονος αυτό το κεμαλικό προφιλ τόοοσα χρόνια τώρα.
Και (τώρα μπαίνει το μπουρλότο) εσύ γράψε οτι "συνωστίζονται οι ελληνες στη Σμύρνη"...
με τέτοιο γείτονα τολμάς να ξεπεράσεις το παρελθόν?ή δεν τολμάς
και υποχρεωτικά γίνεσαι αντίβαρο στο βαρβαρισμό ?
Καληνύχτα σε όλους!Πήγε 12,30...

mgpolitis είπε...

Όταν χρησ. άρθρο που βρίκες κάπου δείνε και το σύνδεσμο. (εγώ το βρίκα

Τώρα το σχόλιο σου περί ζώων και ευρωπαιστών καλύτερα να το ξανασκεφτείς εκτός εάν νομίζεις ότι οι Τούρκοι ανοίκουν σε δύο κατηγορίες
1. Απολίτιστα ζώα
2. Μορφωμένοι εθνικιστές χριστιανοφάγοι

Διάβασε τις παραπομπές μου στα post για το βιβλίο Ιστορίας και ειδικά αυτό αυτόa

stavros είπε...

παλι ανοιγουμε μεγαλο θεμα.
κατέμε αυτος ο στρατηγος δεν ανηκει στο μεσο ρο του τουρκικου λαου. αποτελει ενα ακρο του.
τα εχουμε ξαναπει αλλο η πολιτκη και οι πολιτκοι, αλλα ο λαος. και στην τουρκια, αλλο ο μορφωμενος λαος και γενικα η δυτικη τουρκια και αλλο η ανατολικη.
αλλα για να μην ξεχνιομαστε στην Αλεξανδρουπολη που υπηρετησα ειχα εναν ταγματαρχη που ελεγε τα ιδια για τους τουρκους

mgpolitis είπε...

Το άρθρο στο in.gr εδώ

πριν μου ξέφυγε. Μεγάλη μαλακία να μην γράφεις html με το χέρι ...

chitis είπε...

Τουρκία: "Ιερή" σφαγή σε χριστιανικό εκδοτικό οίκο

http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=663

Επίθεση αγνώστων κατά χριστιανικού εκδοτικού οίκου στη Μαλάτια της ανατολικής Τουρκίας προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων.


Την ίδια ώρα στη χώρα εντείνεται η πολιτική ένταση μεταξύ του κοσμικού κατεστημένου και της μετριοπαθούς ισλαμικής κυβέρνησης, ενόψει της προεδρικής εκλογής του ερχόμενου μήνα και της πιθανής υποψηφιότητας Ερντογάν.
Ακόμη ένας αστάθμητος παράγοντας έντασης και αναπάντητων ερωτηματικών προστέθηκε χθες στο ήδη τεταμένο κλίμα στην Τουρκία, παραμονές της κρίσιμης προεδρικής εκλογής που διχάζει τη χώρα.
Άγνωστοι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, οι δράστες που εισήλθαν στον χριστιανικό εκδοτικό οίκο "Zirve", στη Μαλάτια, και προκάλεσαν άνευ προηγουμένου μακελειό. Περιγραφές φρίκης από τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι δράστες εισήλθαν στον εκδοτικό οίκο και έκοψαν τον λαιμό των τριών από τα τέσσερα θύματα. Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε πως η αστυνομία φέρεται να έχει ήδη συλλάβει έξι άτομα, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκονται στη δολοφονική επίθεση.

Ο υπεύθυνος του εκδοτικού οίκου ανέφερε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι ο οίκος δεχόταν απειλές για τα βιβλία που εκδίδει, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι χριστιανικού περιεχομένου.
Ισλαμιστές βλέπει πίσω από την επίθεση ο βρετανός ειδικός σε θέματα ασφαλείας Γκάρεθ Τζένκινς, ο οποίος τόνισε ότι ωστόσο "είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων".

Η χθεσινή δολοφονική επίθεση έρχεται μόλις δύο μήνες μετά τη δολοφονία στην Κωνσταντινούπολη του αρμενικής καταγωγής τούρκου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, ο οποίος επίσης καταγόταν από τη Μαλάτια, από έναν υπερεθνικιστή νεαρό με έμμεσες διασυνδέσεις με το παρακράτος. Πέρυσι, εξάλλου, ένας ιερέας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην επαρχία της Τραπεζούντας στη Μαύρη Θάλασσα. Το γεγονός είχε συμπέσει με τις διαδηλώσεις στον μουσουλμανικό κόσμο για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ. Για ορισμένους τούρκους εθνικιστές οι χριστιανοί ιεραπόστολοι θεωρούνται εχθροί της Τουρκίας που εργάζονται για να υπονομεύσουν τους πολιτικούς και θρησκευτικούς θεσμούς της.

Η ιστορική επίσκεψη, άλλωστε, του πάπα Βενέδικτου στα τέλη της περασμένης χρονιάς είχε συνοδευτεί από τις έντονες διαμαρτυρίες κυρίως εθνικιστικών κύκλων της Τουρκίας σχετικά με τον ρόλο της μικρής χριστιανικής κοινότητας. Όλα αυτά τη στιγμή που η Ε.Ε., στην οποία η Τουρκία ελπίζει να ενταχθεί, έχει επανειλημμένως απευθύνει εκκλήσεις για περισσότερες ελευθερίες στις θρησκευτικές μειονότητες.
Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αλματώδης αύξηση του εθνικισμού στην Τουρκία, όπου ένα κύμα εθνικισμού απειλεί να συμπαρασύρει σε επικίνδυνους ατραπούς τη χώρα.