Τετάρτη 11 Απριλίου 2007

Περιβαλλοντικά θέματα

Ρίχνω στο τραπέζι ακόμα ένα καυτό θέμα μια και πήραμε πλέον φωτιά (που λέει ο λόγος γιατί ο Ντόντος ακόμα Λακεδαιμονίζει).Πρόσφατα (3-Μαρ-07) το Αγγλικό Channel 4 έδειξε ένα ντοκιμαντέρ για την υπερθέρμανση του πλανήτη (global warming) στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ λέει πως όλα όσα ακούμε για επικείμενη καταστροφή είναι υπερβολές. Ο τίτλος του είναι αποκαλυπτικός "The Great Global Warming Swindle", ή "η μεγάλη απάτη του Global warming".Για μια πρώτη ιδέα της φασαρίας που έχει ξεσπάσει η wikipedia είναι καλή αρχή, δες εδώ. Το βίντεο κυκλοφορεί ευρέως, εδώ ένας άλλος μπλόγκερ μάζεψε συνδέσμους που μπορεί κανείς να το δει ή και κατεβάσει. Προσωπικά δεν πρόλαβα να το δω, αλλά μέχρι το τέλος της εβδομάδας μάλλον θα τα έχω καταφέρει.Όποιος λοιπόν γουστάρει περιβαλλοντικά ας το δει και συζητάμε.



Από τη μεριά μου η στάση μου στο θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι μια ενός επιφυλακτικού σκεπτικισμού αλλά κατά βάση συναινετική. Δηλαδή πιστεύω πως σαφώς κάτι στραβό γίνεται και δεν είναι δυνατόν να ρίχνουμε τόννους διοξίδιο στην ατμόσφαιρα χωρίς τίποτε να επηρεαστεί στο οικοσύστημα. Εκεί που τα χαλάμε είναι στους αφορισμούς για επικείμενη καταστροφή και σε κάποια υπερβολικά συμπεράσματα για το τι πρέπει να γίνει ώστε να αντιστραφεί το φαινόμενο. Το θέμα δεν είναι εύκολο και επίσης δεν είναι μόνο μια καθαρά επιστημονική αναζήτηση. Αυτά προς το παρόν.

2 σχόλια:

stavros είπε...

Πραγματικα το video σου προκαλει σκεψεις, ομως ολα αυτα τα αντιμετωπιζω με σκεπτικισμο.
Οπως λεει και ο Γρηγορης, αδιαμφισβητητα στοιχεια ειναι : "Η αλλαγή χρήσης γης σε οικιστική "ανάπτυξη",σε γεωργική με απογυμνώσεις δασών και θαμνότοπων,σε δημιουργία εκατομυρίων χιλιομέτρων αυτοκινητοδρόμων σιδηροδρόμων κλπ,σε καταστροφή των χαμηλού και μέσου υψομέτρου δασών".
Για ολα τα αλλα πρεπει να γνωριζουμε ποιος ειναι αυτος που υποστηριζει καθετι, ποιων συμφεροντων εταιρειες χρηματοδοτουν το επιστημονικο του εργο, ποιους εξυπηρετουν αυτα που υποστηριζει.
στο your tube που ειδα το video, στα σχολια των χρηστων απο κατω, καποιος ελεγε οτι οι επιστημονες που εμφανιζονται στο video ειναι υποστηρικτες εταιριων πετρελαιου.
οτι σιγουρα υπαρχουν σημαντικες κλιματικες μεταβολες σε πολυ μικρα χρονικα διαστηματα μεταξυ τους ειναι σιγουρο, αλλα και οτι οι "ειδησεις" και τα καναλια το παρουσιαζουν τρομακτικο εινια επισης δεδομενο. Γενικα, θεωρω οτι η ροη και παρουσιαση των γεγονοτων γινεται με τετοιο τροπο ωστε να αποπροσανατολισει τον κοσμο (κυριως αυτων με χαμηλοτερο επιπεδο μορφωσης).
Δυστυχως και παλι θα αναφερθω σε "θεωριες συνομωσιας" οπως το αποκαλεσες Μαυρικιε, και πιστευω οτι πισω απο καθε ειδηση ή απο τον τροπο παρουσιασης της ΣΥΝΗΘΩΣ κατι κρυβεται.

παντως ομολογω οτι κανεις τρομερη δουλεια με το ψαξιμο στο ινετρνετ
τα λεμε!!!!

mgpolitis είπε...

Πολύ γρήγορα μερικά ακόμα. Λοιπόν τα όσα λέι στο φιλμάκι γίνονται φίλο και φτερό εδώ
Επίσης αξίζει και η επόμενη εδώ
Επίσης αξίζει και η επόμενη κριτικήκριτική.
Περισσότερα αφού δω και εγώ το ντοκυμαντέρ. Ευχαριστώ για το compliment Σταύρο! Λόγω δουλειάς το να ψάχνω στο δίκτυο είναι δεύτερη μου φύση. Μην ξεχνάς ότι είμαι και στο χώρο (ενέργεια και περιβάλλον), το θέμα μου να φανταστείς μου το έστειλε φίλος ερευνητής από Αθήνα.