Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Διαβάσματα, επισκόπηση καλοκαιριού

Book cover of Book cover via Amazon Όχι ότι διάβασα και πολλά αλλά με αιτία μια γαστρεντερο-ιώση που με ξάπλωσε καμιά βδομάδα βρήκα ευκαιρία να διαβάσω μερικά. Μάλιστα την ιδέα για το post μου την έδωσε το σχόλιο του Νίκου για την τεχνολογία. Λοιπόν αξίζει να διαβάσετε το άρθρο του Michael Pollan "Unhappy Meals". Έτσι τον γνώρισα και εγώ και μετά διάβασα και άλλα δύο βιβλία του, το "in defence of food" και "an omnivor's dilemma".

Με δύο λόγια ό P. λέει ότι για το διατροφικό χάλι της εποχής μας (ειδικά στην Αμερική) αυτό που φταίει είναι η βιομηχανοποίηση της αλυσίδας διατροφής και ειδικότερα η υπερ-ειδίκευση και κεντρική παραγωγή και διακίνηση. Δηλαδή το φαγητό έγινε ένα προϊόν που παράγεται μαζικά σε μεγάλες μονάδες και μετά διακινείται τεράστιες αποστάσεις μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας.
Η μαζική αυτή παραγωγή κάνει την αλυσίδα επιζήμια για το περιβάλλον και την υγεία μας. Για παράδειγμα οι αγελάδες κανονικά τρώνε χορτάρι και βόσκουν σε λιβάδια. Έτσι δεν έχουν ανάγκη από αντιβιοτικά και πρόσθετα.
Αυτό που μας προτείνει είναι:
1) να τρώμε τοπικά, δηλαδή από προϊόντα που παράγονται σε μικρή απόσταση από εκεί που ζούμε. Έτσι δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον για την μεταφορά και βοηθάμε την τοπική οικονομία αλλά και οικοσύστημα. Είναι για μένα γελοίο να βλέπω να πουλάνε "οργανικά" προϊόντα από την Κίνα. Γενικά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε ετοιματζίδικα "οργανικά" οτιδήποτε. Καλύτερα μη-οργανικά από τον παραγωγό δίπλα μου παρά από του διαόλου το κέρατο.
2) να τρώμε λιγότερο, νομίζω πως μια βόλτα στο δρόμο θα μας πείσει για το πόσο επιτακτική ανάγκη είναι αυτό. Βέβαια από προσωπική πείρα "easier said than done", αλλά αυτό ας το αφήσω για άλλο θέμα.
3) να τρώμε πραγματικά φαγητά, δηλαδή μη επεξεργασμένα, όπως λέει χαρακτηριστικά να τρώμε αυτά που και η προ-γιαγιά μας θα αναγνώριζε τι είδους φαΐ είναι. Εάν η συσκευασία ενός προϊόντος διαφημίζει κάποιο καλό που κάνει στην υγεία μας μην το αγοράζετε, πάντα είναι απάτη γιατί ό,τι καλό κάνει είναι σίγουρα λιγότερο από το φρέσκο λαχανικό ή άλλο που βρίσκετε σε κάποιο ράφι μόνο του και σιωπηλό και αποτελεί το βασικό συστατικό της επεξεργασμένης τροφής.
4) να τρώμε συμμετέχοντας σε μια πολιτιστική εμπειρία φαγητού. Να καθόμαστε στο τραπέζι, να τρώμε με παρέα, να τρώμε όπως λέμε "παραδοσιακά".

Αν και τα βιβλία του είναι γύρω από την Αμερικανική πραγματικότητα όπου τα διατροφικά πράγματα είναι τραγικά βιομηχανοποιημένα νομίζω πως αξίζει να διαβαστεί και να διαδοθεί και στα δικά μας λημέρια. Έχω βαρεθεί να βλέπω ντομάτες Βελγίου και λεμόνια Αργεντινής. Πλέον από αντίδραση αρνούμαι να αγοράσω ό,τι λαχανικό δεν είναι Ελληνικό. Μακριά από μένα οι εθνικισμοί αλλά πλέον έχω πειστεί ότι έτσι τρώω καλύτερα.

Reblog this post [with Zemanta]

18 σχόλια:

has είπε...

Άνοιξες ένα τεράστιο και ενδιαφέρον σε μένα θέμα ,με το ποίο έχω κάποιες βασικές αρχές .
Παραδείγματος χαριν ,
Ψωνίζω κατά βάση εγώ για το σπίτι και προσέχω να αγοράζω προιόντα από περιοχές που δεν είναι ,με την κοινή λογική και γ ν ώ σ η από εφημερίδες και περιοδικά , ρυπασμένες .
Πχ ΔΕΝ θα αγοράσω ποτέ λαχανικά από " Νομό Θεσσαλονίκης ".
Είναι π ά ν τ α βέβαιο ότι προέρχονται από καλλιέργειες στο ρυπασμένο κατα βάση υδροφόρο ορίζοντα του Καλοχωρίου , της Ευκαρπίας ,της Σίνδου ,των Ταργαράδων .(έχω κάνει ανύποπτα ερωτήσεις στους παραγωγούς που τα προιόντα τους αναγράφουν "νομός Θεσσαλονίκης"...)
Αλλωστε αυτός που έχει κτήματα στην Επανωμή ή στον Αγ Αντώνιο γιατί γράφει την περιοχή του και ο άλλος γράφει Ν.θΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ ?
θα μου πείς , ξέρω ότι ο Επανωμίτης δεν έβαλε 100 κιλά λίπασμα ή φάρμακο ?
ΟΧΙ βέβαια .
Γι αυτό και ΔΕΝ διαλέγουμε την οφθαλοφανώς υπέρογκη ντομάτα ή την τεράστια και "Τέλεια" πιπεριά .

Ο παραπάνω λόγος (του ματαιόδοξου και αχόρταγου για χρήμα Έλληνα )είναι που με κάνει μερικές φορές να επιλέγω ιταλικά ή ισπανικά λεμόνια ή άλλα) .
Σας το έχω ξαναπεί . Φοβάμαι τον μέσο Έλληνα αγρότη . Πιστεύω ότι δεν έχει τη γνώση ,πράγμα που τον οδηγεί σε λύσεις και ενέργειες παρακινδυνευμένες για τη δημόσια υγεία .
Δυστυχώς η γνώμη μου για τη μικροαπατεωνιά του Ελληνα ,δύσκολα θα αλλάξει...
Τώρα , όσο για την ελάττωση του φαγητού , είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι χρειάζεται .
Πρεπει να προσπαθήσουμε περισσότερο γι αυτό , Mgp , π ρ ε π ε ι ...

mgpolitis είπε...

ούτε εγώ έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση τους ντόπιους άρχοντες του κάμπου αλλά την ντομάτα από το Βέλγιο δεν μπορώ να την μασήσω! Ποιος σου λέει μετά ότι στην Εσπερία δεν υπάρχουν τα ίδια και χειρότερα προβλήματα ρύπανσης? Όσο ποιο εντατική η καλλιέργεια τόσο χειρότερα και συνήθως αυτά που πάνε για εξαγωγή από Ιταλία, Ισπανία και άλλες χώρες προέρχονται από βιομηχανικές αγροτικές μονάδες, σωστά μεγαθήρια.
Άσε που από όσο πιο μακρυά έρχεται κάτι τόσο πιο φορτωμένο είναι σε φάρμακα για να μην σαπίσει.

Christos Friderikos είπε...

Θα καταθέσω και εγώ την άποψη μου επί του θέματος....

Για την διατροφή πέρα απο την ρύπανση και τα φυτοφάρμακα....παίζουν ρόλο και οι σπόροι...εκεί γίνεται η μεγάλη κομπίνα...τους σπόρους αυτή την στιγμή τους παράγουν 5 εταιρείες στον κόσμο...(αρκεί να αναφέρω ότι τα έσοδα της Mosado συναγωνίζονται αυτά των εταιρειών όπλων στις ΗΠΑ)... Ο αγρότης απλά αγοράζει σπόρο και τον φυτεύει...δεν παράγει το σπόρο του όπως άλλοτε, με ότι συνέπειες έχει αυτό. Αυτή είναι η καταστροφή της βιοποικιλότητας, των γεύσεων, τηςδιαφορετικότητας....(απλά να αναφέρω ότι προπολεμικά στο Πήλιο μόνο υπήρχαν 45 ποικιλίες μήλων(αυτό είναι πλουραλισμός στην διατροφή).

Ο αγρότης φταίει όντως @tas...αλλά υπάρχουν και οι επιστήμονες στο κύκλωμα οι γεωπόνοι...που σε πολλές περιπτώσεις (όπως και οι γιατροί) παίρνουν προμήθεια με το κομμάτι...ταξιδάκια για ενημέρωση...κλπ. Οι βιομηχανία(χημική) ξέρει να πουλάει, αδιαφορώντας για την υγεία.

Και για να πούμε και τα θετικά της επιστήμης, θα αναφέρω μία ιστορία που έζησα: Πήγα σε κάποιο φίλο που το θερμοκήπιο του είχε πρόβλημα με τους ΗΥ και είδα ότι τα πάντα ήταν ελεγχόμενα απο PC φωτεινότητα(ανοιγαν κουρτίνες), υγρασία (τεχνητα ρυθμοζόμενη), αερισμός(ανεμιστήρες), θερμοκρασία,....Τα φυτά μεγάλωναν σε υπόστρωμα απο περλίτη και δέχονταν την τροφή τους με λάστιχο ποτίσματος. Αυτό σημαίνει (κατα δήλωση του ιδιοκτήτη) λιγότερα φυτοφάρμακα και λιγότερες αρρώστιες καθω΄ς τα φυτά δεν έρχοντας σε επαφή με το έδαφος (η τεχνική αυτή λέγεται υδροπονία).

Τονίζω πάλι ότι το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας είναι οι σπόροι....

mgpolitis είπε...

@Chris είναι Monsanto, παλιά, μεγάλη εταιρεία βιομηχανικών χημικών που το έχει γυρίσει στην αγρο-χημεία.
Έχεις απόλυτο δίκαιο για την βιο-ποικιλότητα και τον έλεγχο των σπόρων. Η βιομηχανοποίηση έφερε αναγκαστικά μόνο τις λίγες, βέλτιστες πηγές τροφής. Αυτό ισχύει και για τα ζώα. Μπορεί όμως η γη να θρέψει 6+ δις κόσμο ενώ ταυτόχρονα δεν καταστρέφεται το περιβάλλον και η βιο-ποικιλότητα του πλανήτη? Εδώ σε θέλω...

σταυρος είπε...

χωρις να εχω εξειδικευμενες γνωσεις επι του θεματος, νομιζω οτι οδηγουμαστε σε ενα αδιεξοδο στα ερωτηματα : "τι τρωμε???" "ποσο υγιεινο ειναι???".
απο τους σπορους να ξεκινησεις (καλα αυτο δεν το ειχα σκεφτει ποτε), και συνεχιζοντας πας στα φυτοφαρμακα, στον αερα το γαμημενο που αναπνεουμε, στο νερο που πινουμε, στα φαρμακα που δινουν στα ζωα που τρωμε, στην περιοχη που ΜΑΣ ΛΕΝΕ απο οπου ερχονται τα τροφιμα, και τελειωμο δεν εχει.
εγω ξεκινησα να δινω βιολογικα στον Γιωργακη μου, και εφτασα στα εξης διληματα : τα περισοτερα βιολογικα φρουτα ειναι απο Αργεντινη και λαχανικα απο Ιταλια και ακποια απο Ελλαδα.
Μου ειπαν οτι υπαρχει λαικη βιολογικων καθε σαββατο στην καλαμαρια, αλλα εγω γιατι ειμαι δυσπιστος κατα ποσο ο Ελληνας θα μου πει αληθεια οτι αυτο που αγοραζω ειναι οντως βιολογικο, χωρις να εχει πιστοποιηση επανω του???
και ποιος δινει την πιστοποιηση παρακαλω???


δεν αντεχω αλλο ζαλιστηκα....
αφηστε με να φαω οτι θελω

mgpolitis είπε...

@sskape έχεις-δεν έχεις "εξειδικευμένες γνώσεις" τρως και (ακόμα πιο σημαντικό) δίνεις και στα παιδιά σου να φάνε. Άρα πρέπει να αποφασίσεις. Οπότε ξεζαλίσου και προβληματίσου.

has είπε...

Δίκιο απειρο έχει ο Mgp .
Ο Προβληματισμός πρέπει να υπάρχει ακόμα και στο γάλα που θα του δώσεις...

σταυρος είπε...

νομιζω οτι απο αυτα που εγραψα δειχνω ισως και παραπανω προβληματισμενος απο οτι πρεπει.
απλα ο τροπος που εγραψα δειχνει τον φοβο που πρεπει να διακατεχει ολους εμας τους λιγο ή πολυ υποψιασμενους για το αδιαμφησβητητο γεγονος οτι οι ενεργειες του ανθρωπου τον εχουν οδηγησει να τρεφεται και να αναπνεει βρωμικα και ανθυγειινα

"αφηστε με να φαω οτι θελω"
φανταζομαι οτι καταλαβες οτι αυτη η εκφραση ειπωθηκε καθαρα χαριτολογωντας.

σταυρος είπε...

Νο 2
Βλεποντας και την απαντηση του αγαπητου Θεμη, αντιληφθηκα οτι μαλλον εγω δεν σας εδωσα να καταλαβετε την αποψη μου επι του θεματος.
Το ατυχες κλεισιμο της αρχικης μου τοποθετησης σας εκανε μαλλον να ξεχασετε ολα τα προηγουμενα.
Τελος παντων, προσπαθω να ειμαι οσο το δυνατον πιο ψαγμενος, εχω κοψει πολλα, αλλα παλι νομιζω οτι προσπαθουμε να τρωμε τα λιγοτερο βρωμικα γιατι καθαρα φαγητα δεν υπαρχουν

mgpolitis είπε...

@sskape chill out, δεν ήθελα να σου την πω και εγώ για χαβαλέ το έγραψα αλλά με μια δόση ουσίας: δυστυχώς πάμε από το ένα άκρο στο άλλο, δηλαδή ή αδιαφορία για τα διατροφικά ή ακραία αντιμετώπηση (π.χ. χορτοφαγία, οργανικά μόνο). Χρειάζονται πρακτικοί, καθημερινοί κανόνες. Απλά πράγματα που να μπορεί ο καθένας να εφαρμόσει και να κάνουν την διαφορά. Εδώ είναι που αξίζει ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων.

Christos Friderikos είπε...

Δν υπάρχει βιολογικό χωρίς σήμανση ότι είναι βιολογικό ..... αν και υπάρχουν και διαβαθμίσεις σε αυτό...μπορέι κάποιο προιόν να λέει χωρίς φυτοφάρμακα...κλπ
Αυτοί που καλλιεργούν βιολογικά προιόντα και μπαίνουν στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας πληρώνουν ένα αξιοσέβαστο ποσό κάθε χρόνο για να τους ελέγχουν και να παίρνουν την πιστοποίηση. Επομνένως βιολογικό χωρίς σήμανση μόνο απο τον κήπο σου για να είσαι σίγουρος....
Αν θες για βοήθεια....δες σελ 18 στο παρακάτω...

http://www.greenpeace.org/raw/content/greece/press/118523/148791.pdf

είναι κάποιες απο τις εταιρείες που πιστοποιούν αλλά είναι πολύ περισσότερες...

επίσης ενδεικτικό της εταιρικής ευθύνης μπορεί να θεωρηθρί και αυτό...

http://www.greenpeace.org/raw/content/greece/press/118523/112553.pdf

Maurice...το φαγητό φθάνει για όλους, το θέμα είναι ότι πρέπει να αγοραστούν τα συγκεκριμένα προιόντα που παράγουν οι συγκεκριμένες εταιρείες...γιατί όπως πολύ καλά ξέρουμε όλοι θαβουμε πάρα πολλά προιόντα προκειμένου τα υπόλοιπα να αποκτήσουν ικανοποιητική τιμή. Δεν είναι θέμα ποσότητας παραγωγής αλλά καθαρά θέμα οικονομικό (δεν φταίει σε αυτό το πράγμα ο καπιταλισμός αλλά η παρεμβατική οικονομία που εφαρμόζουν όλα τα κράτη στα γεωργικά προιόντα).

Για την πληροφόρηση του Blog οι περισσότεροι καθηγητές στα γεωπονικά τμήματα της πατρίδας μας είναι αναφανδόν υπέρ το μεταλλάγμένων (φυσικά υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις) για να ξέρουμε και προς τα που κινείται η υπόθεση σε επίπεδο σχετικών επιστημόνων.

Μου είχε προκαλέσει εντύπωση στην Γερμανία .... την οποία είχα διασχίσει με τραίνο ότι εκεί που τελείωναν οι πόλεις τους (εκεί οι πόλεις κόβονταν σαν μαχαίρι και όχι όπως εδώ με μία άλλη πόλη αυθαιρέτων)...υπήρχαν μικρά κομματάκια γης - όχι πάνω απο 100τμ το καθένα - με ένα σπιτάκι σαν αποδυτήριο όπου πήγαιναν και το καλλιεργούσαν και βγάζαν τα λαχανικά τους....

Πολλά λαχανικά και αρωματικά μπορούν να καλλιεργηθούν και στο μπαλκόνι μας όπως μαιντανός, πιπεριές, άνιθος, δεντρολίβανος, μεντα, λεβάντα,γλυστρίδα, δεντρισαχι....

Χαιρετισμους σε όλους....

mgpolitis είπε...

@Chris μην είσαι τόσο βιαστικός να πεις ότι το φαγητό φτάνει για όλους. Με την άνοδο των τιμών των τροφίμων τα τελευταία ~2 χρόνια πολλοί έχουν πει το ψωμί ψωμάκι. Δεν είναι απλό το ζήτημα και σίγουρα δεν είναι μόνο θέμα εταιριών παραγωγής σπόρων και άλλων γεωργικών ειδών. Χωρίς τα super υβριδικά ρύζια και τις εντατικές καλλιέργειες δεν είμαι σίγουρος πόσο θα επαρκούσε η παραγωγή (για παράδειγμα). Εμένα με προβληματίζει αρκετά το τεχνικό/τεχνολογικό κομμάτι της γεωργίας και δεν ξέρω πως μπορεί να απαντηθεί πειστικά το πρόβλημα της παραγωγής τροφών με σεβασμό στο περιβάλλον.

σταυρος είπε...

"Εμένα με προβληματίζει αρκετά το τεχνικό/τεχνολογικό κομμάτι της γεωργίας και δεν ξέρω πως μπορεί να απαντηθεί πειστικά το πρόβλημα της παραγωγής τροφών με σεβασμό στο περιβάλλον."

ισως το πιο σημαντικο συνολικο ερωτημα για το θεμα που συζηταμε. ειναι οντως πολυ σοβαρος προβληματισμος

Christos Friderikos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Christos Friderikos είπε...

Για την άνοδο της τιμής των τροφίμων ευθύνεται και η παραγωγή φυτών για βιοκαύσιμα (το ποσοστό ποικίλει απο 15-65% ανάλογα με τον φορέα που κάνει την εκτίμηση). Υπάρχουν δέντρα (μεταλλαγμένα)που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πρώτων υλών για χημική βιομηχανία και φαρμακοβιομηχανία και τα οποία δεν χρησιμοποιούνται για την διατροφή. Αρα είναι σημαντικό το θέμα οτι όλη η έκταση δεν χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων για διατροφή αλλά και για άλλους σκοπούς.

Εγώ θα αναφέρω αυτά που έχω ακούσει ή ζήσει. Δεν μπορώ να ξεχάσω τον Ζαχαρία στην Φολέγανδρο να μου λέει ότι το ταγάρι του είναι απο βαμβάκι που καλλιεργούσανε στην Φολέγανδρο (!!!) και μάλιστα είχαν και 2 συγκομιδές τον χρόνο.

Τα σούπερ ουαου ρύζια βαμβάκια κλπ....έχουν αναπτυχθεί με μόνο ένα σκοπό, την αύξηση της παραγωγής και πετυχαίνουν το σκοπό τους ως προς το σκέλος αυτό. Ποιός όμως υπολογίζει την φθορά που προκαλούν στο υπόλοιπο οικοσύστημα??? Οταν οι ΕΕ μας έλεγε ελλατώστε την καλλιέργεια του βαμβακιού γιατί είναι υδροβόρο εμείς λέγαμε: ....τι λένε αυτοί οι Φραγκογιακάδες, θα αφήσουμε τον άσπρο χρυσό...τώρα δεν έχουνε νερό να πιούν..Ποιός φταίει???

mgpolitis είπε...

@Chris το πρόβλημα είναι να συμβιβάσεις ΑΕΠ/κάτοικο ~30K USD και ταγάρι από βαμβάκι που καλλιεργείς στη Φολέγανδρο. Για μένα δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα ακόμα να δίνει επιδοτήσεις για καταστροφικές καλλιέργειες όπως το βαμβάκι. Είναι καθαρά πελατειακή πολιτική για να μην χάσουν ψήφους.

Christos Friderikos είπε...

Δεν κατάλαβες τι είπα....απλά ότι το ΑΕΠ/κάτοικο ~30K USD είναι τεχνητό.....και το ταγάρι απο την Φολέγανδρό είναι το παράδοξο (με την σημερινή λογική)γιατί δεν είναι δυνατόν σε ένα τόσο άνυδρο μέρος να βγαίνει βαμβάκι.....είναι απλά ένα μέρος της φύσης που χάνεται (βιοποικιλότητα) και που με αυτήν μπορούσαν να ζήσουν οι άνθρωποι...

mgpolitis είπε...

το βαμβάκι στα Ελληνικά νησιά είναι παλιά, γνωστή και καθόλου παράδοξη ιστορία, όπως και πολλές άλλες ενδημικές (μικρο) καλλιέργειες. Χωρίς νερό απλά η στρεμματική απόδοση είναι χαμηλή. Παράδοξο είναι να θέλεις υψηλό ΑΕΠ από γεωργικό εισόδημα.