Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Φαστ φουντ λογοκρισία, η περίπτωση της Κ.Ε.


Διαβάστε πως η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία πρώτα "'έθαψε" ένα άρθρο για τα τρανς λιπαρά (λάδια/μαργαρίνες) που χρησ. στα φαστ-φουντ στην Ελλάδα και μετά απέλυσε και το συντάκτη. Ο πρώην δημοσιογράφος καταγγέλλει όργιο διαπλοκής με στέλεγχος της Κ.Ε. να έχει franchise της Goody's! Παραθέτω ένα απόσπασμα από http://eleftheroutopia.wordpress.com/:

Η υπόθεση σε δυο λόγια:

Το καλοκαίρι του 2007, με αφορμή την απαγόρευση στη Νέα Υόρκη των τρανς (επιβλαβών λιπαρών οξέων που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα φαστ-φουντ), κάναμε μαζί με μια συνάδελφο, και κατόπιν συνεννόησης με τη διεύθυνση της εφημερίδας, ένα ρεπορτάζ το οποίο:

(1) διερευνούσε αν υπάρχουν τρανς λιπαρά στα τρόφιμα που κυκλοφορούν στη χώρα μας

(2) ζητούσε την άποψη των δύο μεγαλύτερων εταιρειών φαστ-φουντ στη χώρα μας (McDonald’s και Goody’s) σε σχέση με τα τρανς.

Μετά από εκτεταμένη έρευνα (δες τις πηγές μας), το ρεπορτάζ μας αποκάλυπτε δύο σοβαρά πράγματα:

* ένα γενικό πρόβλημα δημόσιας υγείας: τα τρανς λιπαρά οξέα, παρότι θεωρούνται επικίνδυνα και έχουν απαγορευθεί σε άλλα μέρη του κόσμου, χρησιμοποιούνται ελεύθερα σε πάρα πολλά προΐόντα που κυκλοφορούν στη χώρα μας, και μάλιστα χωρίς σήμανση και χωρίς έλεγχο!

* ένα ειδικό πρόβλημα στις δύο μεγαλύτερες εταιρείες φαστ-φουντ: η McDonald’s απέσυρε τα τρανς στη Νέα Υόρκη αλλά εξακολουθούσε να τα χρησιμοποιεί στην Ελλάδα! Tα Goody’s, ενώ δεν χρησιμοποιούσαν τρανς, χρησιμοποιούσαν φοινικέλαιο, το οποίο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (pdf), είναι ιδιαιτέρως επιβλαβές.

Έλα όμως, που στη διεύθυνση της εφημερίδας (στον διευθυντή Γιάννη Βλαστάρη και στον αρχισυντάκτη Βαγγέλη Σιαφάκα) δεν άρεσε ένα από όλα τα στοιχεία που προέκυπταν από το ρεπορτάζ. Γιατί δεν άρεσε; Διότι… τράκαρε σε μια γελοία διαπλοκή εντός της εφημερίδας: Διαπλοκή μεταξύ της διεύθυνσης της ΚΕ (διευθυντή και αρχισυντάκτη) και μιας δημοσιογράφου της ΚΕ (η οποία ταυτόχρονα ως επιχειρηματίας (!) έχει φραντσάιζ των Goody’s) με την ίδια τη Goody’s.

Η διεύθυνση της Κ.Ε. έκοψε το ρεπορτάζ. Αλλά αυτό δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό που θα ακολουθούσε…



Reblog this post [with Zemanta]

3 σχόλια:

σταυρος είπε...

οντως ανατριχιαστικο αυτο με τα τρανς. οσο για την περιπετεια του δημοσιογραφου φανταζομαι οτι ειναι ετσι οπως την λεει, αν και παντα οφειλουμε να μαθαινουμε και την αντιθετη αποψη.
Βεβαια το χαρτι της απολυσης του ειναι οντως εντυπωσιακα ΑΔΕΙΟ

mgpolitis είπε...

σίγουρα πρέπει να δούμε και την αντίδραση της Κ.Ε. αλλά το γεγονός και μόνο ότι έκανε (επώνυμα) όλη αυτή την καταγγελία σε προδιαθέτει.

Christos Friderikos είπε...

Το ρεπορταζ αυτό το ακουσα στο Flash τα είχε όλα αυτά και συνεντευξεις των υπευθύνων goodys Mc donalds...
H είδηση δύσκολα φυμώνεται....(τουλάχιστον όχι με απολύσεις με άλλους τρόπους ναι)