Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Food for thought ή αλλιώς μερικές ταινίες για το φαί που τρώμε


1. Our daily bread, ένα Αυστριακό ντοκιμαντέρ πάνω στην βιομηχανική παραγωγή τροφής, χωρίς σπικάζ, με φυσικούς ήχους από το περιβάλλον που γυρίστηκε η κάθε σκηνή. Κότες, μοσχάρια, πατάτες, φρούτα, έτοιμα γεύματα και ότι άλλο θέλει η αγορά, παράγεται με ρομποτική ακρίβεια. Σου σηκώνεται η τρίχα κάγκελο. (στην φωτογραφία ένα αεροπλάνο αεροψεκασμών "δροσίζει" τα ηλιόσπορα)2. Fast Food Nation, σε άλλο επίπεδο καλλιτεχνικά από το προηγούμενο αλλά τίμιο στις προθέσεις. Ίσως λίγο κραυγαλέα "στρατευμένο" και με αρκετές αμερικανιές, αξίζει όμως να το δει κανείς.

3. McLibel, ένας πυροβολημένος Άγγλος ακτιβιστής για το περιβάλλον τα βάζει με τα McDonalds (μαζί με την γυναίκα του) μοιράζοντας ένα φυλάδιο με τίτλο "What’s wrong with McDonald’s: Everything they don’t want you to know". Τα McDs τους μηνύουν και κερδίζουν μεν στο γράμμα του νόμου χάνουν όμως σε όλα τα άλλα με τελική κατάληξη την καταδίκη του Αγγλικού κράτους από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον (άδικο) τρόπο που έγινε η δίκη. Καλοστημένο ντοκιμαντέρ, θα μπορούσε να είναι κα συντομότερο αλλά πάλι αξίζει να το παρακολουθήσει κανείς. Ειδικά οι σκηνές με τους μάνατζαρέους της McDs είναι όλα τα λεφτά.

6 σχόλια:

chitis είπε...

Το Fast food Nation εχει και αδελφάκι.
Το υποψηφιο για Οσκαρ ντοκυμαντερ (2005) Super size me τού Morgan Spurlock.

http://www.imdb.com/title/tt0390521/

Eδω, ο ήρωάς μας (είναι ο ίδιος ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος) τρέφεται επί ένα μήνα αποκλειστικά με ΜακΝτόναλντς (3 γεύματα την ημέρα), δεν υποβάλεται σε καμία σωματική άσκηση και ταξιδεύει στην αμερικανική επικράτεια καταναλώνοντας ό,τι υπάρχει στον κατάλογο της συγκεκριμένης αλυσίδας ενώ δε λέει ποτέ όχι στην προτροπή των ταμιών για μεγαλύτερο μενού.

Εχει πολύ ενδιαφέρον η σύγκριση των ιατρικών τεστ που έκανε ΠΡΙΝ ξεκινήσει τον... άθλο του και ΜΕΤΑ, αφού τον τερμάτισε.

mgpolitis είπε...

Το supersize me το είδα και διασκέδασα! Είναι σε μια λίγο διαφορετική κατηγορία από αυτά που προτείνω, περισσότερο μοιάζει με το αδερφάκι του McLibel. Πάντως και εγώ το συνιστώ, παρέα με το Thank you for smoking ίσως ;-)

chitis είπε...

Thank you for smoking, χωρίς "ίσως"!

Εξαιρετικό σχόλιο για τις καπνοβιομηχανίες, η ανάλαφρη βερσιον του
"The insider".

σταυρος είπε...

Thank you for smoking, με παρα πολλα "ίσως"!

παραηταν αναλαφρο!!!
ηθελε να πει πολλα, προσπαθησε να τα πει αλλα ο τροπος που επελεξε να τα πει, εμενα δεν μου αρεσε...
γουστα...

chitis είπε...

Είπαμε "η ανάλαφρη βερσιον".

Καμιά φορά πετυχαίνεις καλύτερα το στόχο σου, έτσι.

mgpolitis είπε...

χμμμ... θα συμφωνήσω με τον Νίκο. Καμιά φορά με η "χαλαρή" σάτυρα είναι πιο αποτελεσματική. Πάντως και σαν ταινία είναι καλή αρκεί να γελάς με αυτό το είδος. Ένα άλλο πολύ πετυχημένο παράδειγμα πολιτικής σάτυρας είναι το (εξαιρετικό για μένα) Wag the dog (Deniro - Hoffman).