Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Στο τεύχος 203 της ATHENS VOICE, o Νικος Γεωργιαδης γραφει ενα αρθρο με τιτλο "Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ". Σας παραθετω μονο την αρχη του εν λογω αρθρου. Ολοκληρο το αρθρο θα το διαβασετε στο http://www.athensvoice.gr/politics/.
Οταν αντιστρεφεις τα ερωτηματα, οταν τοποθετεις τον εαυτο σου στην θεση αλλων, τοτε ξαφνικα τα χρωματα αλλαζουν, οι θεσεις αμφιταλαντευονται και αρχιζουν οι αμφιβολιες και τα ερωτηματα.

Διαβαστε :

"Είναι πολύ δύσκολο να αποφύγεις τη βλασφημία αποφεύγοντας παράλληλα να χαρακτηριστείς βλαξ. Πρόκειται για μία γυμναστική πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, όταν μάλιστα τα αυτονόητα χαρακτηρίζονται ως αιρετικά. Oι νεοέλληνες διατηρούν μία επιλεκτική σχέση με την Iστορία, όπως και με τη θρησκεία καθώς και με την ηθική. Eίναι χαρακτηριστικό της φυλής άραγε; Είναι αποτέλεσμα μιας απίστευτα πολύπλοκης πορείας επιβίωσης;
O Στέλιος Παπαθεμελής, για παράδειγμα, καθώς και οι συνοδοιπόροι του Kώστας Zουράρις, Mητροπολίτης Άνθιμος (ενδεχομένως και ο Mίκης Θεοδωράκης με την πολύ πρόσφατη διατριβή του περί Aναδέλφου Έθνους) και άλλοι χαρακτηριστικοί τύποι που διατρανώνουν τον πατριωτισμό τους, είναι από εκείνα τα άτομα που θα έβλεπαν με ικανοποίηση την απόσχιση των Kούρδων από την Tουρκία. Aυτό το δικαίωμα των Kούρδων στην ανεξαρτησία τους οι παραπάνω καθοδηγητές του εθνοπατριωτισμού δεν το αναγνωρίζουν στους Kοσοβάρους, όσο και αν μία τέτοια θέση φαίνεται παράλογη. Yπάρχει εξήγηση. Για τους μαινόμενους πατριώτες της Θεσσαλονίκης, οι Tούρκοι είναι εχθροί και οι Σέρβοι, περιέργως πώς, είναι φίλοι. Aυτό που αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα των Kούρδων δεν αναγνωρίζεται ως αυτονόητο δικαίωμα στους Aλβανούς του Kοσόβου."

5 σχόλια:

mgpolitis είπε...

Πολύ καλό, μπράβο στο συγγραφέα. Τα ίδια έχω πει και γράψει πολλές φορές σ' αυτό το ιστολόγιο.

has είπε...

Ε, καλά . Αν ψάχνετε να διηγηθείτε την Ιστορία του ανθρώπου , Σκα ,Maurice και Γεωργιάδη , καλά τα πάτε. Συνεχίστε.
Πάντως αυτοί που επιβιωνουν με την τακτική αυτή της παραδοχής των
δικαιωματων των άλλων πρώτα και μετά των του εαυτού τους , πάντα είναι χαμένοι .
Πόσα μαθήματα οπισθοχώρησης στην όποια , πολιτική ή προσωπική ζωή , χρειάζεστε για να πειστείτε ?
Πόσα χρόνια ακόμα θα ζήσει η Ελλάδα με την κακομοιριά και του πάρτε τα όλα ?
Δεν συμφωνώ καθόλου .
Είμαι "μαινόμενος πατριώτης της Θεσσαλονίκης " που λέει ο δημοσιογράφος Γεωργιάδης .


Δηλαδή για πόσο καιρό ακόμα θα αναφερόμαστε στα τελευταία 60 χρόνια και όχι στα 2000 τελευταία?

πόσο?

σταυρος είπε...

Θεμη, αν το δεις αυστηρα ιστορικα το αρθρο αυτο, ειναι κριμα. Καποια πραγματα ισως ειναι υπερβολικα. Ομως το ζουμι βρισκεται στο πως βλεπουμε τα πραγματα, ειναι αυτο που ανεφερα προλογιζοντας το αρθρο αυτο.
Δηλαδη γιατι αυτο που θεωρουμε εμεις ως αυτονοητο : Το Πατριαρχειο στη Κωνσταντινουπολη, δλδ το κεντρο της Ορθοδοξιας παγκοσμιως, να ειναι λογικο που βρισκεται στην πρωτευουσα μιας μουσουλμανικης χωρας, αλλα ταυτοχρονα να θεωρουμε προσβολη να υπαρχει ενα απλο μερος προσευχης των μουσουλμανων στην Αθηνα????
Μην επικεντρωνεσαι μονο στο Σκοπιανο.

has είπε...

Κι εγω σ αγαπω. Αλλά μη μπερδευεσαι .
Αγαπητός με όλους δεν μπορεί να είσαι .
Φυσικά και αφ υψηλού δίκαιο είναι να δώσεις τη δυνατότητα προσευχής και στους Σιντοιστές ...
Άντε να αναπαλαιώσεις καμιά κατεστραμένη εκκλησία στην Τουρκία , άιντε....

mgpolitis είπε...

Θέμη θα ήταν ενδιαφέρον εάν έκανες μια εμπεριστατωμένη τοποθέτηση για τα σημαντικά ζητήματα που θέτει ο Σταύρος μέσα από το άρθρο που ανάρτησε. Δες επίσης και προηγούμενα σχόλια μου. Απαντήσεις με τσιτάτα και ευφυολογήματα δεν είναι επιχειρηματολογία.
Επίσης η αναφορά είναι στα τελευταία 200+ χρόνια της Θεσσαλονίκης και όχι απλά στα χρόνια μετά τον 2ο ΠΠ. Εάν πάμε πολύ πίσω δεν μπορούμε να ορίσουμε το "Έλληνας" καν.