Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Αναζητώντας την ευτυχία


Μπορεί ο τίτλος του post να παραπέμπει σε μια πρόσφατη αμερικανάτα με τον Will Smith αλλά η αναφορά είναι σε μια πολύ παλιά (1965) ταινία της Γαλλο-Ελληνίδας (από Μικρασιάτη πατέρα) Agnes Varda, Le Bonheur (Η ευτυχία). Την θυμήθηκα διαβάζοντας το κομψότατο post του Τσαγκαρουσιάνου, απαραίτητο ανάγνωσμα για εξαιρετικούς κυρίους. Τον εν λόγω πολυπράγμονα δημοσιογράφο τον παρακολουθώ από την εποχή που έβγαζε το θρυλικό "01", πολύ μπροστά από την εποχή του, τόσο που δεν άντεξε. Μετά εμφανίστηκε με το ένθετο του "Επενδυτή" Symbol, ομοίως φευγάτο ειδικά για οικονομική εφημερίδα την εποχή του ανελέητου διαλεκτικού σημιτισμού της χρηματιστηριακής αποπληξίας. Εμφανίζεται λοιπόν δυναμικός μετά από καιρό με την free press Lifo και το απαραίτητο ιστολόγιο.
Η περιγραφή του είναι ολόκληρη για ανθολογία, αλλά να μια χασαπωμένη έκδοση για συντομία:

<...> Τι είναι η ευτυχία; Τι είναι αυτό που δίνει χαρά στους ανθρώπους και τους κάνει να πιστεύουν ότι αξίζει να ζουν; Τι είναι αυτό που τους δίνει την αίσθηση της πληρότητας - και την αναγκαία γαλήνη να ησυχάσουν από τα κυνήγια της καθημερινότητας και να δουν γύρω τους τον εκθαμβωτικό, αποσβολωτικό κόσμο;

Η ταινία, χωρίς καμία ηθικολογία ή ρητορισμό και με πάμφωτες εικόνες που αναφέρονται στο ευδαιμονικό ιδιοσύστημα των ιμπρεσιονιστών, δείχνει την ιστορία ενός νεαρού μαραγκού που ζει ερωτευμένος με την όμορφη μοδίστρα γυναίκα του και τα δυο παιδιά του σε ένα ανθισμένο προάστιο του Παρισιού. Είναι πλήρης, χαρούμενος, ανέμελος - τα έχει όλα και είναι ευγνώμων. Ωσπου συναντά στο ταχυδρομείο ένα ακόμα κορίτσι - όμορφο κι αυτό. Και θέλει «να προσθέσει λίγη ακόμα ευτυχία» σε αυτή που έχει. <...> Οπου υπάρχει χαρά κι απόλαυση, απλώνει το χέρι. Δεν πληγώνει κανέναν. Και μοιραία, κάποια στιγμή, σε μια οικογενειακή εκδρομή στο δασωμένο ποτάμι (που θυμίζει γλυκόπικρα Ρενουάρ πρεσβύτερο, Κάιν νεότερο) το λέει στη γυναίκα του, χωρίς βάρος, σχεδόν απερίσκεπτα, <...> Η γυναίκα του τον ακούει με έκπληξη και τελικά κατανόηση, κάνουν έρωτα κι όταν αυτός ξυπνά, την ψάχνει και τη βρίσκει πνιγμένη στο ποτάμι - κανείς δεν ξέρει αν είναι ατύχημα ή αυτοκτονία. Πενθεί και μετά από λίγους μήνες, το κορίτσι του ταχυδρομείου, απλά, σκληρά, αδίστακτα, παίρνει τη θέση της νεκρής συζύγου κι η ευτυχία ανθίζει πάλι, σκληρότατη και αμνήμων, στη νέα οικογένεια. <...> Ο ήρωας ακόμα προκαλεί αμηχανία: είναι υπαρξιακά σοφός ή απλώς κτηνάρα; Τα θέλει όλα δικά του ή αυτό είναι μια ειλικρινής και αλογόκριτη λαχτάρα για ζωή; Τι είναι τελικά η ευτυχία; Εφιδρώσεις της στιγμής ή η αίσθηση ότι πειθαρχείς μέσα στο κουκούλι ενός συγκεκριμένου κώδικα (οικογένεια, γάμος, επιτυχία στη δουλειά κ.λπ.); Ο,τι κι αν είναι πάντως, δεν είναι κάτι μονοσήμαντο. Οπως έλεγε κι ο Μαξ Οφίλς στο τέλος του «Plaisir»: «Η ευτυχία δεν είναι χαρούμενη».

Η αναφορά στο τέλος είναι από μία άλλη cult ταινία του Γαλλικού κινηματογράφου από τον Max Ophuls, "Le plaisir", καθόλου τυχαία ο Kubrick (αλλά και ο Godard) έλεγε πως ήταν η αγαπημένη του. Είδα και τις δύο ταινίες πριν χρόνια στην Ιταλία, στο τρίτο κρατικό κανάλι και πιο "κουλτουριάρικο", το RAI 3. Όπου την πετύχετε μην την χάσετε. Μία μόνο μικρή ένσταση στην απόδοση της φράσης του τέλους: πιο κοντά στο αυθεντικό νόημα θα ήταν "η ευτυχία δεν είναι ευχάριστη". Όποιος δει την ταινία θα με θυμηθεί στην λεπτή αλλά ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο 'χαρούμενη' και 'ευχάριστη'.

8 σχόλια:

has είπε...

θα τη δω , εφόσον τη βρω την ταινία και θα χαρω πολύ να τη συζητήσουμε .
Είναι πολύ ενδιαφέρον το θέμα , ατέλειωτο αλλά λόγος ύπαρξης...
Η συζήτηση για την ευτυχία .
Κάθε πρωί ή τέλος πάντων συχνά λέω δόξα τω Θεω για όλα τα καλά (τη ζωή μου ,τα παιδιά μου ,την υγεία ,την ισορροπία και άλλα πολλά..
Επίσης συχνά, νιώθω την ανάγκη για κάτι διαφορετικό που να ανανεώνει την χαρά της ζωής..
Εκεί που είναι μακριά η ευτυχία , τη βρίσκεις δίπλα σου και κεί που είναι δίπλα ..γιούχου και την έχασες στη στιγμή.
Η ευτυχία και "χαρούμενη" θαρρώ πως είναι και "ευχάριστη".
Οσες δύσκολες στιγμές κι αν έχει μέσα της .
Γιατί αλλιώς δεν θα ήταν ευτυχία.Μόνο δυστυχία θα την έλεγα ,μόνο δυστυχία, δυσάρεστη και αχάριστη..
Και μακριά από μας να πω , ποιός μας ακούει ?

σταυρος είπε...

Μαυρικιε το "The pursuit of Happyness" πριν το δω, νομιζα οτι ειναι μια ακομη χαζη αμερικανικη ταινια. Τελικα ηταν μια πολυ πικρη ταινια, στεναχωρη και το κυριοτερο ...ηταν αληθινη ιστορια.
Σιγουρα δεν περασε στην ανθολογια των πιο αγαπημενων μου, αλλα κατι ειχε να πει.
Οσο για τα υπολοιπα που λες (εσυ και ο Τσαγκαρουσιάνος) οντως ερωτηματα δυσκολο να απαντηθουν, ερωτηματα που κρυβουν νοηματα της ζωης.
και οπως λεει και ο Θεμης, καθε μερα πρεπει να λεμε ολα καλα

mgpolitis είπε...

όντως Σταύρο το "The pursuit of Happyness" δεν ήταν άσχημη ταινία.
Κάτι έχει να πει αλλά το λέει με τον προφανή αμερικάνικο τρόπο, δεικτικά και πολύ ξεκάθαρα στο μαύρο/άσπρο - καλός/κακός.

chitis είπε...

Aγαπητοί μου φίλοι,

επειδή είμαι "ο ήρωας της ταινίας" που περιγράφει ο Τσαγκαρουσιάνος και αντιγράφει ο Mgp, αδυνατώ να συμμετάσχω στο συγκεκριμένο post-φωτογραφία.

Πραγματικά, έτσι το νιώθω.

Ισως, κάποια άλλη στιγμή, επανέλθω επ'αυτού.

'Ισως, όταν "τελειώσει η ταινία" να μοιραστώ τις εντυπώσεις μου, μαζί σας.

mgpolitis είπε...

sorry Νίκο, δεν είχα πρόθεση να σε στεναχωρήσω. Πίστεψε με ότι και εγώ είδα κάτι πολύ προσωπικό στην ιστορία αλλά σε μια άλλη διάσταση. Καμιά φορά η τέχνη αντιγράφει τη ζωή ή αλλιώς "Life imitates art far more than art imitates Life." (Oscar Wilde)

chitis είπε...

Δεν με στανοχώρησες καθόλου, φίλε, τουλάχιστον κατα την έννοια της θλίψης.

Ισα-ισα που βρηκα παρα πολυ ενδιαφεροντα οσα αναφερθηκαν.

Δήλωσα μόνο την αδυναμια μου, να καταθέσω την άποψη μου, πάνω σε ένα θέμα που, σε προσωπική βάση, βράζει.

Θα μπορούσα απλά να αγνοήσω το post και να μην καταθέσω το παραμικρό, ούτε καν αυτό το σχόλιο.
Εκρινα σκόπιμο να το κάνω.

Μεγαλωνουμε και αντιμετωπίζουμε διαφορετικα, καθε μορφη τεχνης και ζωης, καθε αναγνωση, καθε δεύτερη ματιά.

chitis είπε...

Οσον αφορά τα περι απολυτου ευτυχίας, είμαστε όλοι σκοινοβάτες...

mgpolitis είπε...

ΟΚ, απόλυτα κατανοητό. Καλύτερα να τα πούμε από κοντά καμιά φορά όταν βρεθούμε για κανένα τσίπουρο...