Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Μια κατάθεση...προς αξιολόγηση

Χαιρετώ όλους τους πιλαλήτες......μετά την μεγάλη μου αποχή....που οφείλονταν κυρίως σε τεχνικούς λόγους.....

Πρόσφατα έπεσαν στα χέρια μου τα παρακάτω για το Μακεδονικό.....και τα καταθέτω στην λίστα για ενημέρωση και μόνο.....μακριά απο φανατισμούς.....
http://rapidshare.com/files/103731084/RIZ_MAK.zip.html

Την καλημέρα μου σε όλους....

6 σχόλια:

mgpolitis είπε...

βάλε και καμιά Παπαρήγα μαζί για νοστιμιά ;-)

chitis είπε...

Βρε, βρε... σαν τα χιόνια!

Καλως τον Christos, μπρε!

Που έλειπε "κυρίως για τεχνικούς λόγους".

Και οι υπόλοιποι (λόγοι);


Εντάξει.
Τον Χρήστο τον βρήκαμε.
Απομένει να βρούμε τους υπολοίπους.

(has&tas, ετοίμαζε βαλίτσα.
Φεύγεις για γιου-ες-έι).

has είπε...

Είμαι inside !

mgpolitis είπε...

η δικιά σου γνώμη έχει ενδιαφέρον chris, εσύ τι λες σε όσα παραθέτει το ΚΚΕ του 1932 και πως κρίνεις τα όσα λέει τώρα? (δες παρακάτω)
οι επίσημες θέσεις του ΚΚΕ τώρα

ια την έννοια και τον όρο «Μακεδονία» τόνιζε αυτά που αταλάντευτα το ΚΚΕ μέχρι σήμερα υποστηρίζει:

«Υπογραμμίζουμε τον όρο "Μακεδονία" ως γεωγραφική έννοια, τον οποίο τον αναγνωρίζουνε κι όλα τα ελληνικά κόμματα, ακριβώς σε αντιδιαστολή με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η ηγεσία των Σκοπίων τον όρο "Μακεδονία". Ισα - ίσα δεν τον θεωρεί ως γεωγραφικό όρο. Αν το κράτος των Σκοπίων στην ονομασία του συμπεριλάβει τον όρο "Μακεδονία", παίρνοντας υπόψη μόνο τον αντιδραστικό προσανατολισμό του και τι δυνάμεις κυριαρχούν εκεί, οπωσδήποτε περικλείονται κίνδυνοι να αξιοποιεί αυτόν τον όρο για να εμπεδώνει τη δική του άποψη για το τι σημαίνει "Μακεδονία", "μακεδονικός λαός", "μακεδονική εθνότητα"».


Επίσης δες και εδώ για μια ανεπίσημη τοποθέτηση:

Γιατί έχει αξία σήμερα η εξέταση της ιστορικής πορείας του «Μακεδονικού»; Πρώτον, γιατί αποκαλύπτεται η σαθρότητα των επιχειρημάτων του αστικού εθνικισμού (περί «απευθείας απογόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου», κλπ.), ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύονται οι καταστροφικές συνέπειες από τη διαχρονική καπήλευση και διαστρέβλωση των εννοιών «πατρίδα» και «πατριωτισμός». Πρόκειται για έναν «εθνικό μανδύα», που αποκρύπτει ή εξευμενίζει τα πραγματικά αίτια πίσω από τις «εθνικές» συγκρούσεις και ανταγωνισμούς στην περιοχή: Τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις, σε συνδυασμό με τις επιμέρους επιδιώξεις των αστικών τάξεων των εμπλεκόμενων μερών στα Βαλκάνια.

Παράλληλα, ξεσκεπάζεται η υποκρισία του αστικού κοσμοπολιτισμού, που αντιπροτείνει δήθεν ως παράγοντα σταθερότητας την οικονομική διείσδυση και ηγεμονία του ελληνικού κεφαλαίου στην περιοχή. Διαχωρίζει, επίσης, τις «Μεγάλες Δυνάμεις» (ΗΠΑ και ΕΕ) σε καλές και κακές, λες και ο ιμπεριαλισμός μεσολάβησε ποτέ υπέρ οποιουδήποτε άλλου εκτός από τον εαυτό του. Οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στις μέρες μας ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς των Βαλκανίων. Η στάση του αντιιμπεριαλιστικού λαϊκού κινήματος σε όλες τις χώρες θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ευόδωση ή κατάργηση των σχεδιασμών αυτών.

Christos Friderikos είπε...

Φυσικά υπάρχει και δικιά μου γνώμη.... απλά δεν μπορώ να την τεκμηριώσω με στοιχεία απο το net....οπότε καλύτερα να μασάω...
Θέλει scannarisma απο ιστορικά βιβλία.
Χοντρικά....η ιστορία έχει ως εξής...
Στη Βουλγαρία είχαν δημιουργηθεί 2 κινήματα για την Μακεδονία. Το ένα ήταν το εθνικιστικό, και το άλλο ήταν το VMRO που είχε αναρχικό και σοσιαλιστικό προσανατολισμό. Η βουλγαρία προσπάθούσε με "κυκλωτική" κίνηση (μέσω αυτονόμησης) να προσαρτήσει την Μακεδονία (αυτό αφορά την ύπαρξη του VMRO).
Οπότε θα δείς σε κείμενα του 1914-16 να μιλάνε για "ανεξάρτητη σοσιαλιστική δημοκρατία της Μακεδονίας" την οποία τότε υποστήριζε το ΚΚΕ (τότε λεγόταν ΣΑΚΕ ο πρόγονος του ΚΚΕ)....Ειχε "τσιμπήσει" απο την βουλγάρικη προπαγάνδα....
Αυτά πρέπει να αναφέρονται στα πρακτικά της 6ης (αν θυμαμαι καλα) σοσιαλιστικής διεθνούς....
Απλά θα τα παραθέσω τεκμηριωμένα κάποια στιγμή....

mgpolitis είπε...

ΣΑΚΕ, καλό, απορώ γιατί δεν το κάναν ΡΑΚΙ μετά ;-)
πριν αρχίσεις να σκανάρεις δεν κάνεις κλικ εδώ να δεις τι θα βρεις?